Crkva u Prištini prazna zbog zabrane okupljanja

Crkva-Priština
Izvor: Radio Kim

Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi, prenosi RTV Kim.

Zbog zabrane skupova koju su usled epidemije koronavirusa naložile kosovske vlasti, u crkvi je na današnji praznik bilo tek nekoliko vernika, među kojima i supruge prištinskih paroha.

Liturgiju povodom hramovne slave služili su prištinski sveštenici Saša Mitrović i Zoran Gođevac, uz sasluženje đakona Vlajka Gođevca a tradicionalno joj prisustvuje šef ruske Kancelarije na Kosovu Andrej Lisovoj.

Novinarskim ekipama koje su došle da proprate proslavu današnjeg praznika nije dozvoljeno snimanje a crkvena porta je neuobičajeno prazna.

Na ovaj dan u crkvi Svetog Nikole se obično okupljao veliki broj vernika, kako preostalih Srba iz Prištine, onih iz okolnih sela, tako i raseljenih koji žive u centralnoj Srbiji.

U Kosovu Polju je sveštenik Srđan Stanković kolač predao Aleksandru Čoliću iz Ajvalije.

U besedi nakon liturgije sveštenik Stanković je rekao "da bez obzira što su Srbi pali, što su mali i što su na Kosovu slabi, Bog ih nije ostavio niti ih je zaboravio".

 "Ne smemo ni mi da zaboravimo ko smo, šta smo i kuda idemo. A idemo svi zajedno na zajedničkom brodu ove crkve ka večnom cartsvu božijem. Sveti Nikolaj je čuvar moreplovaca i putnika i on zna šta je svima nama potrebno za naš ovaj kratak život na zemlji, a osobito za večnost u carstvu božijem", poručio je sveštenik Stanković.

 U Kosovu Polju, do sukoba 1999. godine većinski srpskoj sredini, danas živi oko pedesetak Srba.

Podsetimo, niz albanskih medija sa Kosova, uključujući i Javni servis, je sredinom aprila preneo navode izvesnog "stručnjaka za bezbednost" Agima Musljiua koji je ocenio da "srpske i ruske tajne službe cirkulišu kroz pravoslavne crkve, uključujući i ovu", te da se crkva "zvucima zvona visokog intenziteta bori protiv koronavirusa, uzmeniravajući tako lokalno stanovništvo”.

 Iz Eparhjije raško-prizrenske su navode ovih medija ocenili zlonamernim.