Dan medicinskih sestara: Na severu Kosova odlikovane za požrtvovanost u borbi sa kovidom

Glavne medicinske sestre sa rukovodstvom KBC u Severnoj Mitrovici
Izvor: KoSSev

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije nagradio je "Srebrnim znakom" 28 medicinskih sestara sa severa Kosova, prenosi Radio Kontakt Plus.

Skafandere, rukavice, kape, maske, kaljače i vizire nose duže od godinu dana. Ključne su za oporavak pacijenta u neposrednom kontaktu sa njim i kao nezamenljive članice lekarskog tima. To je Savaz posebno imao u vidu prilikom dodele nagrada.

Za saradnju, požrtvovanost i humanost u borbi protiv pandemije, u ime svih koleginica priznanje su dobile glavne sestre KBC Kosovska Mitrovica koja je i ključna ustanova na severu Kosova za borbu protiv kovida, uz tri medicinske sestre iz domova zdravlja.

Inicijativu za dodelu ovih priznanja pokrenula je Gordana Savić, glavna medicinska sestra KBC Kosovska Mitrovica, i predsednica Saveza zdravstvenih radnika sa KiM.

"Naše medicinske sestre su u doba pandemije dale zaista veliki doprinos i nesebičnu podršku u radu – lečenju kovid pacijenata. To je bila naša inicijativa i eto, naišli smo na razumevanje i dobili tih 28 srebrnih znakova", kazala je Savić za КoSSev.

Nagrade su na ceremoniji, koja je juče održana, dobile sve glavne sestre svih odeljenja zdravstvenog centra i tri glavne sestre Domova zdravlja Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok.

"Svi su oni na direktan ili indirektan način bili jedan veliki tim za rad u kovid bolnici", kaže Savić.

Pandemija kao test

Biti medicinska sestra nije lako, tvrdi Savić, ali i dodaje da je to poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću. Definisala je koje su to osobine koje bi trebalo da krase svaku medicinsku sestru.

"Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla da pomogne, razume i da se nosi sa ljudskim patnjama, potrebna je humanost i predanost", navodi ona.

Kaže da su sve ove osobine u svakom zdravstvenom radniku u Srbiji naišle na test nakon izbijanja pandemije, kada je posao medicinskih sestara postao još zahtevniji.

"Medicinske sestre su pokazale da su zapravo stub zdravstvenog sistema i da su spremne za timski rad sa lekarima. Oni su zapravo bili na prvoj liniji odbrane. Nije bilo lako u danima iza nas i nažalost i dan-danas kada još uvek pandemija traje – ostaviti svoje probleme kući, porodicu, otići na radno mesto, biti u zaštitnoj opremi, skafanderima, vizirima i provesti nekoliko sati bez vode i hrane i odlaska u toalet, a sve to vreme morate da razmišljate o pacijentima, da oni osete da su sigurni tu gde jesu", kaže Savić.

Govoreći o KBC Kosovska Mitrovica, kaže da je u svakom trenutku mogla da se oseti empatija zdravstvenih radnika, kao i pomoćnog osoblja prema kovid bolesnicima.

"Teško je kada vidite jakog i mladog momka koji je došao sa upalom pluća izazvanom infekcijom koronavirusa, a sutra tog istog čoveka nema", kaže Savić.

Međutim, bilo je i lepih trenutaka.

"Najlepši trenuci su bili oni kada smo ispraćali pacijente kući i zajedno za njima odlazili i mi svojim kućama", kaže Savić.

Ona objašnjava i kako izgleda raditi u kovid odeljenju.

"Odlazi se na svoje radno mesto, s tim da znate da možete i vi da budete zaraženi, da možete da zarazite svoje najbliže. Dolazimo na mesto zelene zone gde nam naše koleginice i kolege pomažu da obučemo zaštitnu opremu – to su dve maske, dve kape, dva para kaljača, dva para rukavica, vizir. Ulazite u crvenu zonu, idete stepeništem i hodnicima koji deluju tako sablasno i prazno. Zapravo, pacijenti su u sobama, a u hodnicima smo samo mi koji se međusobno jedva i prepoznajemo – dovoljno da možemo da komuniciramo i da radimo. Vidite oko sebe ogromne boce sa kiseonikom. Naše tehničko osoblje je 24 sata bilo uz nas, menjajući boce. U trenutku ne osećate ni glad, ni žeđ, zato što je toliko posla i toga što morate da uradite, da se posvetite maksimalno pacijentu", govori Savić.

Kaže da sve to nije nimalo jednostavno – "ali to je naš poziv, naša profesija i mi smo jednostavno zaista bili odgovorni i profesionalni svih ovih dana i tokom čitave godine“.

Pomoć i kolegama u Batajnici

Zdravstveni radnici mitrovičkog КBC brinuli su i o pacijentima u Beogradu.

Tri grupe su u prethodnom periodu odlazile na ispomoć na po petanest dana u najvećoj kovid bolnici u Srbiji – Batajnici.

Ukupno 38 radnika je pomagalo u lečenju obolelih od kovida u srpskoj prestonici.

Neposredno pre toga, ojačani su i kapaciteti samog KBC u Severnoj Mitrovici.

U tri navrata, marta, jula i novembra meseca u ovu ustanovu je primljeno ukupno 120 medicinskih sestara i tehničara, kao i 45 lekara.

Dragana
12. Maj 2021.
Svaka cast ali trcala bi i ja i jurila za platu koje one imaju. A ja ne mogu ni na razgovor da odem a ne da se zaposlim.