Danas počinje Ramazan

Ramazan - Mesec posta
Izvor: RTK

Prvi dan ramazanskog posta islamski vernici na Kosovu započeli su pre zore.

Danas počinje Ramazan - mesec posta za vernike islamske veroispovesti. Ramazan je najvažniji, najodabraniji, ali i sveti mesec - jer počinje objava Kurana. Ovo je druga godina za redom da se ovaj praznik proslavlja u uslovima pandemije koronavirusa.

Ramazan traje 30 dana i pada uvek na isti dan u islamskom kalendaru, dok datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni, a islamski lunarni.

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru.

Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog vernika islamske veroispovesti je i post koji se sprovodi u ovom mesecu. Tokom trajanja Ramazana oni se moraju uzdržavati od hrane, pića i telesnih zadovoljstava, i to od zore pa do zalaska sunca.

Prvi dan ramazanskog posta islamski vernici na Kosovu započeli su pre zore.

Predsednik Islamske zajednice na Kosovu, Naim Ternava, povodom početka Ramazana, obratio se sa čestitkama vernicima, ali i porukom o samom postu.

„Svrha posta nije samo uzdržavanje od jela i pića, to nije samo glad. Svrha posta je pojedinac, porodica i društvo“, kazao je.

Čestitke povodom meseca Ramazana šalju najviši kosovski zvaničnici, ali i međunarodni predstavnici na Kosovu.

„Danas kada vernici islamske veroispovesti započinju Mesec ramazana, svi će imati priliku da manifestuju duh solidarnosti deleći nešto sa svog stola za druge, za ljude u nevolji“, poručila je vernicima kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Kaže da će pandemija fizički razdvojiti ljude, ali neće „zaustaviti naša srca da se okupe“.

Uputila je poziv građanima da poštuju mere, nose maske, dezinfikuju ruke i ne okupljaju se.

Uz poruku da počinje najposebniji mesec Islama, oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kaže da je post primer „vladavine uma nad telom – mesec kada prazan stomak od izlaska do zalaska sunca prati duša nahranjena dobrotom, dobrim delima i rečima, ljubavlju i mirom jednih sa drugima“.

Podsetivši da i ovaj Ramazan vernici dočekuju u pandemiji podcrtao je ljubav i sloidarnost tokom narednih mesec dana kao najbolji izraz odgovornosti za čuvanje svog i zdravlja bližnjih.

Iz britanske ambasade u Prištini svim muslimanima na Kosovu i širom sveta čestitali su početak Ramazana i poželeli ramazanski Mubarak.

Amasador SAD u Prištini, Filip Kosnet u objavi na Tviteru, u svojoj čestitki naglasio je da nas ovaj praznik podseća na potrebu da razmislimo o svom ličnom ponašanju, te da se ponovo posvetimo podršci svojim porodicama i zajednicama.

Kosnet je takođe apelovao i na to da se poštuju preporuke za očuvanje javnog zdravlja.