Danska tražila od Kosova ulaganja u infrastrukturu zatvora pre nego što prebaci zatvorenike

Zatvor.jpg
Izvor: Gazeta Express

Pravna savetnica u Ministarstvu pravde Kosova Eris Hana izjavila je da je Danska zatražila od Kosova ulaganja u infrastrukturu Kazneno-popravne službe pre nego što trista zatvorenika iz te zemlje bude prebačeno u zatvor u Gnjilanu, u okviru sporazuma između Kosova i Danske, prenosi Gazeta Ekspres.

Hana je za jedan američki list rekla da su Danci posle analize došli do zaključka da Kosovo ima kapacitet da primi trista zatvorenika, ali i da su tražili ulaganja u infrastrukturu.

„Želimo da ispunimo standarde i to ćemo postići“, rekla je Hana, misleći na danske zatvorske standarde.

Radove u iznajmljenim ćelijama za danske zatvorenike vodiće danski upravnik u pratnji lokalnog osoblja. Očekuje se da će sporazum biti potvrđen početkom sledeće godine, jer moraju da ga ratifikuju oba parlamenta.

„Jedna od najvećih prednosti je što ovim vraćamo Dansku kao strateškog partnera Kosova i što je činimo jednim od naših najjačih donatora“, rekla je Hana.

Ministarstvo pravde postiglo je načelan sporazum sa institucijama Danske da se ustupi trista ćelija u popravnim ustanovama na Kosovu, a od ovog sporazuma koji bi trebalo da traje deset godina Kosovo će dobiti oko 210 miliona evra.