Deca sa Kosova posetila Hram Svetog Save i stadione Partizana i Crvene zvezde

Deca sa Kosova
Izvor: TV Most

Deca sa Kosova, koja borave u Beogradu u okviru projekta "Srbija te zove 2020", koji je realizovan uz podršku Kancelarije za KiM, posetila su danas Hram Svetog Save, kai i stadione Partizana i Crvene zvezde, prenosi TV Most.

Jedan od mališana kaže da će po povratku kući prvo roditeljima ispričati šta je sve u Beogradu video. Kaže da je presrećan što je u kripti hrama Svetog Save video ikonu Svetog Jovana, zaštitnika njegove kuće.

Budući Pele, Mesi ili Ronaldo imali su priliku da osete travu stadiona fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i sede na klupama najboljih fudbalera.

U skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, sva deca su nosila maske, koje su dobili od Sportskog društva Partizan.

Za Uroša Kostića iz Severne Mitrovice i Nikolaja Perića iz Zvečana ovo je  veliki događaj, jer igrati fudbal na velikom terenu je posebna priča. Kažu da im je želja da jednom i oni igraju fudbal na ovom terenu.

Dečaci i devojčice iz svih krajeva Kosova posetili su stadion "Rajko Mitić" i muzej najtrofejnijeg srpskog kluba.

Predrag Trkulja, kustos muzeja "Crvena Zvezda", kaže da su mu ova dečica najdraži gosti, a iz kluba ih pozivaju na ponovno druženje.

Za decu je važan sport, ali su važni pre svega  igra i prijateljstvo, poručuje njihov  trener Srđan Utvić, koji se zahvaljuje onima koji su omogućili boravak dece u Beogradu.

"Zahvaljujem se Kancelariji za KiM, kao i sportskom kampu 'Sportstars' koji su nam pomogli da realizujemo ovu akciju. Država Srbija je poslednjih godina puno uložila u sport na KiM. Grade se sportski tereni, hale, a u Kosovskoj Mitrovici se pravi i stadion", kaže Utvić.

Sa Kosova su mnogi poznati sportisti Lazetić, Krasić , Biševac, pa Utvić veruje da će i neki od ovih mališana postati šampioni.

Najveća radost bila je kada su posetili Hram Svetog Save. Tradiciju i veru sa ponosom neguju upravo ova deca koja na Kosovu čuvaju svoje svetinje.

Iz Kancelarije za KiM i kampa "Sportstars" poručuju da očekuju da ova deca dođu i sledeće leto, ali da očekuju  i srpsku deca iz dijaspore, da dođu i bolje upoznaju Srbiju.