Deca sa Kosova prvi put na moru

Francuska humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“, osmu godinu zaredom organizuje
letovanje na moru za decu iz kosovskih enklava.

Dečaci i devojčice, njih ukupno četrdeset troje iz Gračanice, Parteša, Budrige, Cernice, Dobrotina, Vidanja i Prilužja borave u Tivtu, gde su prvi put došli na letovanje u subotu 3 avgusta, posle putovanja dugog 14 sati, kako navode Vesti online.

“Ova godina je bila veoma burna na Kosovu, sa mnogo političkih i ekonomskih tenzija, i zato je odmor daleko od posebno teške svakodnevice više nego potreban deci. Ovde će mališani prvi put u životu uživati u raspustu na mirnom mestu i osećati se slobodno i bezbedno. Od prošlog septembra, kada su mi kosovske vlasti zabranile ulazak na Kosovo, nisam imao priliku da vidim decu iz enklava. Osećam se neverovatno srećnim i ispunjenim ovde sa njima”, izjavio je Arno Gujon, predsednik organizacije „Solidarnost za Kosovo“.

Pored zabave i uživanja na plaži, deca uče da plivaju, bave se sportskim i umetničkim aktivnostima.

Projekat se od 2012 realizuje u saradnji sa raško-prizrenskom Eparhijom koja je odabrala mališane po socialnim kriterijumima.

Program traje 7 dana, biće obogaćen ekskurzijom do Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, posetom manastira Ostrog kao i vožnju brodićem po Boki kotorskoj.