Demokratski institut: Klinički centar preplatio maske i rukavice za 42.000 evra

zaštitne maske korona kovid
Izvor: EPA-EFE (Zsolt Czegledi)

Demokratski institut Kosova saopštio je da je Kliničko univerzitetski centar Kosova (UKCK) oštetio budžet za oko 42.000 evra jer je prihvatio najvišu cenu ponuđača na javnom nadmetanju prilikom nabavke hirurških maski i rukavica, prenosi Reporteri.

Kako navodi Institut, Klinički centar nije pozvao sve ponuđače, već je prihvatio najvišu cenu kompanije sa kojom je potpisao tromesečni ugovor vredan 150.035 evra.

Prema podacima koje je objavio ovaj Institut, prosečna cena ponuđača na otvorenom tenderu bila je 107.931 evra. Oni podsećaju da je Klinički centar trebalo da pozove sve učesnike tenderu i da sa njima pregovara kako bi obezbedili niže cene.

"Jedan od osnovnih principa nabavke je konkurencija i dokazano je da kada je konkurencija veća, postoji veća mogućnost da će doći do nižih cena", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da se jedan od privrednih subjekata koji su učestvovali na otvorenom tenderu žalio tvrdnjom da nije pozvan da učestvuje na pregovaračkom tenderu i da bi mogao da ponudi ove proizvode po ceni od 90.000 evra, odnosno oko 60.000 jeftinije nego ugovorna cena.