Demonstranti zasuli zgradu Vlade crvenom bojom uzvikujući "premijeru, imate krv na rukama”

Protest za prava žena ispred zgrade kosovske vlade
Izvor: Reporteri

Učesnici protestnog marša za prava žena zasuli su sedište kosovske vlade u Prištini crvenom bojom uzvikujući "premijeru, imate krv na rukama" i "Pravda za Marigonu Osmani", prenosi Reporteri.

Protest koji je organizovalo više udruženja započeo je ispred zgrade kosovskog ministarstva pravde, gde je zatraženo da se ubistva žena tretiraju kao vanredna situacija na nacionalnom nivou.

Prema navodima organizatora ova protestna šetnja ima sledeće zahteve: tretiranje femicida kao hitne situacije na nacionalnom nivou, osnivanje odeljenja u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova za sprečavanje i lečenje od femicida.

Takođe i praćenje, sankcionisanje i razrešenje kosovskih sudija, tužilaca i policijskih službenika koji su zamenarili ozbiljne slučajeve rodne osetljivosti, prema Krivičnom zakoniku Kosova i Istanbulskoj konvenciji.

Zstražena je i odgovornost Sudskog saveta i Tužilačkog saveta Kosova i Policijskog inspektorata za ove slučajeve kršenja prava žena, kao i konkretan plan Vlade Kosova za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i bezbednost devojčica i žena u svim oblastima.

Ja
26. Avgust 2021.
Treba zene i devojke imati svoj a prava i oni su ljudi