Direktor Instituta EPIK: Četiri razloga zašto vizna liberalizacija ide sporo

EPIK
Izvor: Gazeta Express

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša ocenio je da vizna liberalizacija sa EU nije blizu i izneo četiri razloga zbog kojih taj proces ide sporo, prenosi Gazeta Ekspres.

Šaša navodi da nedostatak rezultata u oblasti vladavine zakona može biti razlog zašto vizna liberalizacija nije blizu.

„Iako imamo pozitivnu preporuku za liberalizaciju viza od strane Evropske komisije i Evropskog parlamenta, neke zemlje članice izrazile su zabrinutost zbog nedostatka rezultata u oblasti vladavine prava. Shodno tome, EU i dalje očekuje da će Kosovo ostvariti napredak u oblasti vladavine zakona. Već četiri godine Kosovo nije postiglo nijedan uspešan slučaj u borbi protiv korupcije na visokom nivou", ukazao je.

On je, za Zeri, rekao da se, u teoriji, ta liberalizacija može postići ove godine, ali da se u praksi može naići na prepreke od zemalja EU koje procene da Kosovo nije ispunilo kriterijume.

"Teoretski, moguće je da će se odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo doneti ove godine, ali to je praktično veoma teško uraditi, jer neke zemlje članice ne misle da je Kosovo ispunilo svoj domaći zadatak. To je jasno ponovila ambasadorka Francuske na Kosovu Mari Kristin Butel" , kazao je Šaša.

Naznačio je da se očekuje sastanak Saveta EU, tela koje je odgovorno za odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, sastanci sa formalnim formatom odlučivanja koji se održavaju ukupno četiri puta godišnje. Očekuje se da će takatebda bi trebalo da se održi 5. juna.

Međutim, kaže, ni na tom sastanku, nema naznaka da će liberalizacija viznog režima za Kosovo biti deo dnevnog reda.

Sa druge strane navodi da "postoji neka nada" jer će Nemačka će biti predsedavajuća EU u drugoj polovini godine.

Ali, ovaj scenario zahteva da Kosovo ispuni domaći zadatak, dodao je Šaša. 

Prema njegovim rečima, među važnim faktorima za postizanje tog cilja jeste borba protiv korupcije i kriminala.

Podseća da zemlje članice EU sa zabrinutošću prate nalaze iz Izveštaja o napretku u 2019. u kojem je zaključeno da je korupcija raširena na svim institucionalnim nivoima i da pravosudne institucije preduzimaju akcije pod političkim uticajem.

Kao još jedan razlog, koji ocenjuje kao "indirektnu prepreku", je pitanje dijaloga sa Srbijom.

Direktor EPIK-a ukazuje da zemlje članice EU vide regionalnu saradnju kao osnovni preduslov za sve integracione procese, uključujući viznu liberalizaciju.

Još jedna, četvrta prepreka liberalizaciji viza, kaže Šaša je nedostatak političke volje unutar EU.

„Unutar EU postoje neke zemlje koje se iz unutrašnjih razloga protive daljem otvaranju granica EU. Ovde su ključne zemlje protiv - Francuska, Holandija i Danska. U tom kontekstu, ako se kosovske institucije bave ovim domaćim zadacima tokom 2020. godine, onda se možemo nadati pozitivnoj odluci tokom 2020. godine o liberalizaciji viznog režima “, zaključio je Shasha.

U tekstu se podseća da su 19. januara 2012. Kosovo i EU pokrenuli dijalog o viznoj liberalizaciji i da je prošlo 100 meseci od tada.