Đurić: Gradimo mostove razumevanja i saradnje sa SAD

marko đurić
Izvor: Ambasada Republike Srbije u SAD

U rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu postavljena je izložba fotografija srpskih narodnih nošnji, ćilima i rukotvorina iz privatne kolekcije Bilјane Regan.

Izložbu "Etno-putovanje kroz fotografski objektiv" otvorio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, uz poruku da meka moć srpske kulture i tradicije govori sama za sebe i da kulturna i javna diplomatija pomažu da se, ne samo kroz politiku i teške teme, već kroz najrazličitije načine traži put do srca američkog naroda.

"Izložena kolekcija Bilјane Regan, kolekcionarke i baštinarke našeg folklora, narodnih nošnji, rukotvorina i starina iz svih krajeva Srbije jeste svojevrsna 'Nojeva barka' srpske tradicije, kulture i umetnosti. Predstavili smo je američkoj publici, diplomatskoj zajednici i kulturnim krugovima, koristeći ovu priliku kao još jedan način da gradimo mostove razumevanja i saradnje, i da povezujemo lјude na najbazičnijem nivou, kroz emocije. Neka moć srpske kulture govori sama za sebe", rekao je Đurić.

Podsetio je da je ovo 10. kulturni događaj u mesec i po dana koji organizuje Ambasada Srbije u SAD.

"Ofanziva šarma srpske kulture, tradicije i istorije u Vašingtonu je u punom jeku. Ne samo politika i teške teme. Tražimo put do srca američkog naroda na najrazličitije načine“, istakao je Đurić.

Poreklom iz Šapca, Bilјana Regan danas živi i radi u Merilendu i već više od jedne decenije predano i s lјubavlјu prikuplјa, konzervira i muzeološkim pristupom neguje srpsko kulturno i umetničko nasleđe, narodne nošnje, starine i predmete domaće radinosti iz čitavog regiona, spajajući ih u zbirku, jedinstvenu na američkom tlu, koja trenutno broji više od 1.000 eksponata.

Ustanovila je i međunarodno Udruženje za očuvanje balkanske kulture i tradicije u SAD, gde je sa svojim članovima iz Srbije i drugih zemalјa do sada organizovala na desetine izložbi, modnih revija i manifestacija širom Sjedinjenih Američkih Država, na kojima redovno predstavlјa i promoviše srpski i balkanski folklor.

Pored fotografija, nošnji, ćilima i umetničkih predmeta sa prostora Srbije i Balkanskog poluostrva, posetioci izložbe imali su prilike da čuju i tradicionalne srpske pesme u izvođenju nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Bilјane Soldo, današnje stanovnice Virdžinije.