Đurić: Studenti i Prištinski univerzitet su garant budućnosti srpskog naroda na Kosovu

01
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas Dan studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedišetem u Kosovskoj Mitrovici.

"Studenti i Prištinski univerzitet čuvari su srpskog identiteta i institucionalnog prisustva Republike Srbije u našoj južnoj pokrajini, ali i garant budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ove godine, dragi studenti, vaš Dan obeležavate u uslovima kada se naša država, kao i ceo svet, suočavaju sa zdravstvenom krizom, izazvanom novim virusom, što ostavlja posledice na nastavne aktivnosti, polaganje ispita i studentski život u celini", rekao je Đurić.

Međutim, kako je naveo,  zahvaljujući znanju i brzoj reakciji, usmerenoj pre svega na zaštitu zdravlja studentske populacije, Prištinski univerzitet  u doba korone i među prvima u regionu počeo sprovođenje onlajn nastave, koja se odvija na svim fakultetima ovog univerziteta, što će omogućiti uspešni završetak studentske godine, u ovim uslovima.

"Najiskrenije vam čestitam na ovom podvigu. Srbija treba da zna kako hrabru i pametnu mladost ima na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, a ne da o tome ćuti.Čestitke zaslužuje i veliki broj vas koji je prepoznao ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo i od samog početka krize se odgovorno i humano latio volonterskog rada. Na taj način ste pokazali da naš narod i naša država mogu na vas da računaju u svakom pogledu i u svakom vremenu. Hvala vam na tome", naveo je  Đurić.

Prema njegovim rečima, vremena koja su, kao ova, protkana velikim izazovima, "opominju i pokazuju da je svakom društvu potrebna energija i hrabrost, znanje, tehnološka pismenost, mudrost i ideje, potrbna je intelektualna elita koja će pokazati i pronaći izlaz iz svake, pa i ovako teške situacije“.

Đurić je poželeo studentima da se što pre vrate u regularne tokove studentskog života i nastave sa učenjem, sticanjem novih znanja,  ideja i intelektualnih dostignuća kako bi  i u budućnosti pomogli da Kosovo vode putem napretka i prosperiteta.

"A obaveza nas u Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju je da brinemo o kvalitetu vašeg studiranja i da vam obezbedimo uslove za afirmaciju vašeg truda i onoga što budete naučili. Čestitam vam vaš dan", poručio  je Đurić