Doček pravoslavne Nove godine u Gračanici uz vola na ražnju, kuvano vino i vatromet

Gračanica, doček pravoslavne Nove Godine.jpg
Izvor: Kosovo Online

Ispred opštine Gračanica doček pravoslavne Nove godine počeo je u 16 časova, pekli su se prasići na ražnju i vo, kuvaju se rakija i vino, a priređen je i vatromet.

Okupilo se više od dvesta ljudi kojima hladnoća ne smeta, a kako Kosovo onlajn saznaje, posetilaca ima iz svih sela opštine Gračanica, iako je otkazan organizovan prevoz.

Kako je ranije najavljivano iz opštine Gračanica, proveru poštovanja epidemiološkoh mera na terenu obavljaju inspekcijski organi ove lokalne samouprave u saradnji sa policijom.

U čestitki predsednice opštine Ljiljane Šubarić svima koji proslavljaju Novu godinu po Julijanskom kalendaru navodi se da je to deo vekovne tradicije sveukupnog pravoslavnog naroda njegovog obeležja, jezika, kulture i vere.

"Ponosni smo na činjenicu da i danas u Gračanici svojim primerom pokazujemo kako se čuva vera i tradicija, u ovim, izazovnim vremenima. Deo smo multikulturalne zajednice i poštovaćemo uvek različitosti svih zajednica koje žive u našoj opštini. Neka molitva za zdravlje mir i blagostanje budu odlika današnjeg dana. Znajući da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, svom pravoslavnom srpskom narodu želim dobro zdravlje, mnogo sreće i uspeha u svakom danu nove godine. Neka nam ovaj praznik i godina koja je pred nama bude u znaku rada, humanosti, jedinstva i zdravlja", navela je Šubarić.