Džemajlji: Tužili smo RUE, tražimo pravdu za građane

Bajruš Džemajlji  DPK
Izvor: Ekonomia Online

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova Bajruš Džemajlji izjavio je, nakon što je ta stranka podnela tužbu protiv članova odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, da je RUE, uprkos zakonskoj obavezi da sprovede sudsku odluku, dezinformisala javnost, da ta odluka navodno ne može da se primeni, jer će se žaliti  Apelacionom sudu, prenosi Ekonomija onlajn.

DPK je podnela tužbu protiv RUE zbog nesprovođenja odluke Osnovnog suda u Prištini, da odloži ili obustaviti sprovođenje odluke o cenama energije po skupljoj tarifi za građane Kosova.

"U svojstvu generalnog sekretara DPK, zajedno sa ovlašćenim predstavnikom advokatom Fatonom Fetahuom, u ime DPK, podneli smo krivičnu prijavu protiv Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, jer nije sprovela odluku Osnovnog suda u Prištini od 8. april , kojom je suspendovano povećanje cena električne energije do okončanja parnice po tužbi DPK", rekao je Džemajlji.

Nakon što je RUA početkom februara donela odluku o povećanju cene električne energije, DPK je, u ime odbrane interesa građana Kosova podneo tužbu za ukidanje ove odluke.

Kako se navodi, i pored ove tužbe, RUA je nastavila da naplaćuje energiju po skupim tarifama do 109 odsto, nanevši finansijsku štetu za 350.000 porodica na Kosovu.

"Svu ovu nezakonitost prećutkuju premijer i većina u Vladi i Parlamentu, što pokazuje da su oni u dogovoru sa RUE. Odbor RUE je odlučio da postupi po zakonu i po odluci suda, stoga nećemo tolerisati i nećemo prestati da tražimo pravdu za građane koji su opljačkani", dodao je Džemajli.

Džemajli je rekao da DPK pozdravlja početak krivičnih istraga protiv odbora RUE, jer veruje u vladavinu prava i demokratiju.

Advokat DPK Faton Fetahu rekao je da od ovog meseca, kada građani Kosova dobiju račune za struju sa povećanim cenama, imaju zakonsko pravo da podnesu pojedinačne tužbe protiv KESCO-a, RUE i KEDS, jer, prema njegovim rečima, naplata je već suprotna odluci Suda i nema pravni osnov.