Dževdet Tači: OVK vodila pošten rat, neki Albanci postali plaćenici Specijalnog suda

OVK
Izvor: Foto:EPA-EFE/STR

Hapšenju bivših lidera OVK od strane Specijalnog suda usprotivila se Organizacija ratnih veterana OVK, a jedan od nekadašnjih pripadnika OVK Dževdet Tači rekao je da su vodili pošten i dostojanstven rat, prenosi Reporteri.

On je negirao navode da su postojale tajne baze u Albaniji, gde je OVK boravila tokom rata.

Izjave da su Hašim Tači i Kadri Veselji u njima boravili nazvao je neistinitima.

Tači je govorio i o broju veterana na području Hasina, za koje je rekao da njih 80 odsto nije bilo u sastavuOVK, a potvrde su kupili novcem.

"Optužbe su izmišljene, na nesreću deo našeg naroda ili bivši saradnici prethodnog sistema, postali su nepravedni plaćenici ovog suda. Dok mi, kao ogranak u Hasu, smatramo veoma nepravednim hapšenje šefova država, istovremeno i OVK, jer je vođen iskren i dostojanstven rat, i čekamo njihovu slobodu što pre na Kosovu“, rekao je on.

Što se tiče izjava da su u Albaniji postojale tajne baze OVK, rekao je da su neistinite, da su ih stanovnici napravili u neku dobru svrhu, ali i da pokažu da su i oni stanovnici ratne zone.

Govorio je o nekim tačkama koje je u to vreme koristila OVK, a koje su, kako je rekao, korišćene za prikupljanje municije.

"Što se tiče baza OVK u Albaniji, ja sam bio u gerili, pre 5. marta 1998. Cilj je oduvek bio širenje rata širom zemlje, poznat je cilj oslobađanje domovine i postojale su dve baze koje su nam nekad dale hleb, a mi smo tamo spavali i bili zaista lojalni. Posle 5. marta u Vlani se nalazio hangar ili neka vrsta skladišta prošlog sistema Albanije, koji se koristio, obično su neke uniforme dolazile, tamo su bile uskladištene za potrebe rata na Kosovu, ali to je bilo staro skladište u kojem je deo bio bez krova“, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima ono što se govori o bazama OVK je nerealno, jer su strukture OVK imale poseban sektor kada su prelazile na albansku teritoriju, ali i kada su ulazile na Kosovo i nisu svi stanovnici mogli da imaju kontakt sa tim ljudima.

Predsednik OVK ogranka Has, koji zastupa veterane Albanije, u intervjuu za Kosova Pres, rekao je da od trenutnog broja veterana 80 odsto njih nije bilo u vojsci već su potvrdu kupili novcem.