Eparhija raško-prizrenska: Vidovdan uz mere za suzbijanje pandemije

Gračanica -Kosovo Online
Izvor: Kosovo Online

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je da će Vidovdan (28. juna) biti obeležen uz posebne mere koje su propisane kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Centralna liturgija na Vidovdan biće služena u porti manastira Gračanica, na otvorenom i počeće u 9 časova. U 13 časova na Vidovdan biće održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Predstavnici policije i institucija na Kosovu preneli su Eparhiji raško-prizrenskoj da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera, dodaje se u saopštenju.

“Svi prisutni treba da stave maske na usta, nose rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između pojedinih vernika bude najmanje 1.5 metar”, precizira se u saopštenju.

Upućen je apel vernicima da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu.

“Takođe, vernike molimo da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave i eventualno ako žele, ponesu od kuće ikonu svog svetitelja zaštitnika”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske voditi računa da se ove mere poštuju.

“Osobe koje imaju simptome koji mogu da ukažu na eventualnu zarazu koronavirusom (temperaturu, slabost, kašalj itd), bez obzira da li su testirani na bolest ili nisu, i koji imaju obolele članove porodice u svojim domovima, trebalo bi da izbegnu dolazak na proslavu praznika u manastir i pomole se Gospodu kod kuće. To se posebno odnosi i na starije osobe sa težim hroničnim obolenjima”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da se mere preduzimaju u skladu ne samo sa propisima nadležnih institucija, već da moraju biti shvaćene i kao izraz odgovornosti i pažnje jednih prama drugima, navodi se u saopštenju Eparhije raš, koje potpisuje episkop raškoprizrenski Teodosije.