EU uplatila 24 miliona evra za podršku Kosovu

evri
Izvor: Kurir

Kosovskom trezoru uplaćeno je u decembru ove godine 24,05 miliona evra kao budžetska pomoć koju je obezbedila Evropska komisija i to je deo ukupne pomoći EU za ublažavanje uticaja kovida-19, podršku modernizaciji kosovske javne uprave i jačanje upravljanja javnim finansijama, prenosi RTK.

Ovaj medij navodi da će EU nastaviti da podržava Kosovo potrebnim finansijskim sredstvima za ublažavanje socijalno-ekonomskog uticaja krize izazvane kovidom-19 na stanovništvo i preduzeća na Kosovu.

„Kosovo i EU još uvek su usred pandemije. Kroz ove isplate budžetske podrške, pomažemo Kosovu da preduzme neophodne korake u borbi protiv pandemije, pomažemo u stabilizaciji javnih finansija, pružamo podršku malim preduzećima i građanima kojima je potrebno da se izbore sa finansijskim poteškoćama sa kojima se suočavaju u ovoj teškoj situaciji. Stojimo uz narod Kosova “, izjavio je Komesar za  proširenje Oliver Varhelji.

Budžetska podrška je oblik podrške EU, gde se nagrađuje napredak koji su vlade postigle u sprovođenju strategija i postizanju ciljeva koje su sebi postavile. Prethodne isplate EU u vezi sa reformom javne uprave i upravljanja javnim finansijama u iznosu od 11,5 miliona evra i 9,97 miliona evra isplaćene su u decembru 2019., odnosno u julu 2020. godine.

Vlada je nastavila da sprovodi agendu upravljanja javnim finansijama i javnom upravom, ali mora da potvrdi svoju posvećenost ukupnim ciljevima i principima ove reformske agende, osigura da se u budućnosti ubrza tempo primene i osigura da predviđene ekonomske mere i investicije ne podrivaju makroekonomsku stabilnost na Kosovu, prenosi RTK.