Euleks o Kiževku: Tačna lokacija sa posmrtnim ostacima utvrđena uz pomoć snimaka iz vazduha

kiževik raška
Izvor: RTK

Stručnjaci Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica, u ponedeljak 16. novembra, pronašli su ljudske ostatke u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji, navodi se u saopštenju Euleksa.

Kako se dodaje, stručnjaci Euleksa vrše iskopavanja u Kiževku od 2015. godine i posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja u Kiževku, 2020. godine je napravljen pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha.

"Problem je bio u tome što se radi o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom menjao zbog činjenice da je kamenolom još uvek bio u upotrebi duži niz godina", rekao je forenzički arheolog Euleksa Havier Santana.

Kako je dodao, proces utvrđivanja tačne lokacije ljudskih ostataka dodatno je bio zakomplikovan zbog činjenice da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara.

Na Euleksov zahtev za dobijanje snimaka iz vazduha iz 1999. godine, Međunarodni komitet Crvenog krsta je krajem 2019. godine snimke iz vazduha stavio na raspolaganje Komisiji Vlade Kosova za nestala lica i Komisiji Vlade Srbije za nestala lica.

"Snimke iz vazduha smo dobili krajem 2019. godine. Krajem 2019. i početkom 2020. godine, koordinator Euleksa za iskopavanja Krasimir Nikolov i ja analizirali smo fotografije. Na osnovu naše analize vratili smo se na lokalitet u februaru 2020. godine i tačno odredili lokaciju. Tada je započeo rad ove godine", kazao je Santana.

Nakon utvrđivanja lokacije, stručnjaci iz Euleksa, kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica obavili su terenski rad u Kiževku, što je dovelo do otkrivanja ljudskih ostataka.

"Rad u Kiževku još daleko od završetka. Proces je vrlo složen i dugotrajan. Da bi rad mogao da se nastavi, potreban je sudski nalog. Nakon toga, sledeći korak je nastavak iskopavanja i izvlačenja ostataka. Kada se ostaci budu izvadili, obaviće se obdukcija i uzeće se uzorci kostiju za ispitivanje DNK profila. U slučajevima u kojima su rođaci nestalog lica dali referentne uzorke krvi a izveštaj o podudaranju DNK je pozitivan, postupak identifikacije se završava. Potom se porodice obaveštavaju o identifikaciji i predaju im se ostaci nestalih lica", kazao je koordinator Euleksa za iskopavanja Krasimir Nikolov.

Kako je rekla zamenica šefa kosovskog Instituta za sudsku medicinu Tarja Formisto, otkriće ljudskih ostataka u Kiževku vrlo je pozitivan razvoj događaja i nagrada za neprekidne napore na utvrđivanju sudbine više od 1640 lica, koja se na Kosovu još uvek vode kao nestala.

"Pitanje nestalih lica je pitanje ljudskih prava. Radi se o ljudskim pravima rođaka da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima", rekla je Formisto.

Formisto je još jednom apelovala na sve rođake nestalih lica da daju uzorke krvi, kako bi omogućili proces identifikacije.

Od početka mandata Euleksa do 19. novembra 2020. godine, sprovedene su 662 terenske operacije za pronalaženje nestalih lica, uključujući 169 iskopavanja. Identifikovani su posmrtni ostaci 457 lica, uključujući 317 nestalih lica, navodi se u saopštenju.