Fetaj: Na Kosovu deset devojčica dobrovoljno primilo vakcinu protiv HPV

Klinički centar
Izvor: Klan Kosova

Deset devojčica na Kosovu dobrovoljno je vakcinisano protiv papiloma virusa (HPV), koja ih štiti od raka grlića materice, kaže Imunolog Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Fetije Fetaj, prenosi Reporteri.

"Primena vakcine je sprovedena nakon što je 300 doza ove vakcine stiglo na Kosovo u oktobru prošle godine", rekli su predstavnici zdravstvenih institucija.

Direktor Klinike za ginekologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Zef Ndrejaj kaže da su tokom 2022. godine u ovoj klinici 72 žene lečene od raka grlića materice.

Ndrejaj kaže da je poslednjih godina povećan broj obolelih od ove bolesti i dodaje da je zbog toga vakcinacija neophodna.

Prema njegovim rečima, prve doze vakcina koje su stigle na Kosovo prvo bi trebalo da dobiju devojčice čiji su članovi porodice oboleli od raka grlića materice.

“S obzirom da je stiglo samo 300 doza, slučajevi moraju biti odabrani, jer je nasleđe jedan od faktora. Treba pronaći one djevojčice kojima je neko od članova porodice bolestan ili su imale smrtni slučaj nekog od članova porodice", rekao je.