Fond za humanitarno pravo: Propust da se procesuiraju ratni zločini deprimira žrtve

Fond za humanitarno pravo Kosovo
Izvor: KoSSev

Kosovske pravosudne institucije su tokom 2021. godine podigle samo jednu optužnicu za ratne zločine počinjene u periodu 1998-1999, navodi se u najnovijem izveštaju Fonda za humanitarno pravo Kosova, predstavljenom danas, prenosi Radio slobodna Evropa.

Koordinator projekta u Fondu za humanitarno pravo Amer Aljija je prilikom predstavljanja izveštaja rekao da su prošle godine uhapšene dve osobe zbog sumnje da su počinile ratne zločine, a za šest okrivljenih procesuirano je pet slučajeva ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema njegovim rečima, efikasnost u procesuiranju predmeta ratnih zločina nije zadovoljavajuća.

"Ovakva kašnjenja mogu da ugroze efikasnost i kredibilitet pravnog sistema. S druge strane, žrtve i svedoci koje su decenijama čekale da svedoče protiv osumnjičenih za ratne zločine sigurno će biti razočarani neadekvatnim nečinjenjem", rekao je Aljija.

Od završetka oružanog sukoba na Kosovu, oko 70 ljudi je osuđeno za ratne zločine od strane domaćeg i međunarodnog pravosuđa. .

Komentarišući nalaze Fonda za humanitarno pravo Kosova, šefica Odeljenja za ratne zločine Specijalnog tužilaštva Kosova Drita Hajdari rekla je da istraga i suđenje za ratne zločine ostaju izazov zbog nepostojanja fizičkog prisustva optuženih.

"Tužilaštvo je vodilo predmete i podizalo optužnice u slučajevima u kojima smo obezbedili fizičko prisustvo okrivljenog. To znači da ne možemo podizati optužnice u slučajevima kada nemamo prisustvo izvršilaca tih zločina", rekla je Hajdari.

Dodaje da je hapšenje optuženih problematično, jer većina nije na Kosovu, a to zavisi od INTERPOL-a i volje države u kojoj se okrivljeni nalazi. Prema njenim rečima, bilo je slučajeva da su okrivljeni izručeni, ali i kada je izručenje odbijeno.

Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot istakao je da se istraga o ratnim zločinima na Kosovu može ubrzati ukoliko se ostvari saradnja pravosudnih institucija Kosova i Srbije.

"Više se može uraditi uspostavljanjem bolje pravne saradnje sa pravosudnim institucijama u Srbiji, angažovanjem pomoćnog osoblja koje ima dobre analitičke veštine i koje je u stanju da se bavi starim slučajevima, posebno onima koje je poslao EULEKS. 2018. godine", izjavio je Abot.