Francuski film o životu Srba u enklavama, biće emitovan na Veliki petak na RTS Svet

Arno Gujon sa ocem Milenkom u Velikoj Hoči
Izvor: Twitter

Francuski dokumentarac Edija Vikena i Ivona Bertorela "Кosovo, hrišćanstvo u opasnosti", koji govori o životu Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji, a koji je izazvao brojne reakcije francuske javnosti, biće emitovan na Veliki petak na kanalu RTS Svet u 20.23 časova, objavio je na svom Tviter nalogu Arno Gujon, osnivača humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo".

Film je sniman od septembra 2016. do januara 2017. uz pomoć Arnoa Gujona i nastoji da približi gledaocu realnosti u kojoj živi 120.000 Srba u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi RTS.

U filmu govori i sam Gujon koji kaže da su Srbi na Kosovu diskriminisani.

"Za Srbina je gotovo nemoguće da na Kosovu nađe posao. Srbi su diskriminisani, nebezbedni, ne mogu slobodno da se kreću niti govore svojim jezikom u gradovima u kojima nisu više dobrodošli", rekao je on u filmu.

Kako se navodi, ovaj dokumentarni film predstavlja Kosovo iz nepristrasnog ugla francuskih dokumentarista, više puta nagrađivanih za njihove dokumentarne filmove. Film donosi ekskluzivnu priču o jednom paradoksu, da u današnjoj Evropi, u 21. veku još postoje enklave i geta gde ljudi žive u strahu i zatvoreni, boreći se u veoma teškim okolnostima da opstanu.

Film je prvi put prikazivan na francuskoj televiziji KTO 10. aprila 2017. i od tada je više puta repriziran. U maju ove godine je u Francuskoj objavljen DVD filma.

U filmu govore episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, iguman manastira Draganac Ilarion, direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević. Pored njih, dva francuska stručnjaka za Balkan govore o istorijskim činjenicama koje su dovele do situacije koje poznajemo danas, dok Arno Gujon govori o humanitarnim prilikama u enklavama.