Francuski humanitarci podelili 10 tona pomoći Srbima na Kosovu

Tradicionalni Božićni konvoj francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" čiji je osnivač direktor uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon obilazio je srpska mesta na Kosovu, od Gračanice do Novog Brda, i tom prilikom je podeljeno deset tona humanitarne pomoći, prenosi RTS.

Francuski humanitarci posetili su ukupno 18 sela u Kosovskom pomoravlju, Novobrdskom kraju, kao i u Metohiji i centralnom delu Kosova.

Volonteri humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" podelili su deset tona humanitarne pomoći.

Arno Gujon ističe da su volonteri iz Francuske išli od sela do sela, delili pomoć, šporete na drva, na struju, garderobu. Sve je prikupljeno od strane francuskih firmi i dopremljeno tamo gde je pomoć i najpotrebnija.

"Ono što je bilo potrebnije i ono što pružamo već 19 godina i svake godine idemo za vreme praznika, to je da pružimo ruku solidarnosti. Da pružimo moralnu podršku svakom Srbinu, detetu  i svakom čoveku koji živi na KiM, da im pokažemo da ima ljudi u svetu koji misle na njih, i koji će govoriti takođe o njihovom položaju", naglašava Gujon.

Podsetivši da je već pet godina od kada su mu prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosova, Arno Gujon kaže da je to počelo s njim, ali da se nije završilo, jer su od tada i mnogi drugi humanitarci zabranjeni.

"Verujem takođe da ono što smeta prištinskim vlastima, to je da pored same humanitarne pomoći u enklavama na Kosovu i Metohiji takođe prikazujemo istinu i realnu sliku o humanitarnoj katastrofi u zapadnim medijima o tome da početkom 21. veka u Evropi ima ljudi, ima dece koji žive u getima", naglasio je Gujon. 

Navodi da u Francuskoj imaju 12.000 donatora koji pomažu Srbima na Kosovu i da su i tokom prošle godine imali mnogo projekata. Pomogli su izgradnju nekoliko farmi, delili su stoku, koze, krave, ovce, porodicama koje se bave stočarstvom, ali i staklenike i plastenike. 

Pomoć nastavljaju da pružaju i u ovoj godini. Nakon prolećnih poljoprivrednih projekata, najavljuje i nastavak renoviranja škola preko leta, ali i odlazak mališana s Kosova na more.

"Na nama je da ih ne napustimo i na nama je da uvek idemo napred i da nastavimo", poručuje Arno Gujon.