Frizerka iz Pančeva sreću pronašla na Kosovu: Ljubav jača od činjenice da su i ona i suprug bez posla

Jovana Savić i Dalibor Stojković
Izvor: Večernje novosti

Pančevka Jovana Savić pre deset meseci preselila se iz grada na Tamišu na Kosovo, jer je odlučila da zasnuje brak sa Daliborom Stojkovićem iz Kuzmina, sela kod Kosova Polja.

"Osećam se kao da sam oduvek živela ovde, iako mi je sve novo. Kao da sam ovde rasla, sve mi je nekako lepo i osećam da pripadam ovde", kaže Jovana.

Ostvarile su joj se, kaže, dve želje: pronašla je supruga i krstila se u Crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju. Dok objašnjava da joj nije bilo jednostavno, da donese odluku da dođe na Kosovo i ovde otpočne novi život, pogotovo zbog protivljenja roditelja, Jovana kaže da se ni na trenutak nije pokajala. Naprotiv, sigurna je da je ispravno postupila.

"Oduvek sam želela da dođem na KiM. Još od malena divila sam se pričama o kosovskim junacima, kao i našim svetinjama", priča ova devojka iz Pančeva i radosno dodaje da je nedavno sa suprugom posetila manastir Zočište kod Orahovoca, koji je na nju ostavio upečatljiv utisak.

Jovana, koju susrećemo u crkvi u Kosovu Polju, gde sa suprugom očekuje sveštenika da uzme krštenicu, raspoloženo objašnjava kako je Dalibora upoznala preko jedne od društvenih mreža. Dugo su komunicirali, razgovarali, dogovarali se o zajedničkom životu.

"Ovo je jednostavno sudbina. Ona nas je spojila i ništa drugo. Nekako smo se odmah pronašli. Imali smo slična interesovanja,  iste poglede na svet. Iste životne planove. Zato se ja osećam kao da sam ovde živela sto godina", kaže Jovana.

I njen suprug kaže da je njihovo poznanstvo došlo spontano i da ima osećaj kao da se oduvek poznaju. Srećan je da se Jovana lako uklopila u novu srdinu i što je najbitnije – nije strahovala od doalska na Kosovo.

"Oduševila  me je smom odlukom da bez straha i nekog dramatizovanja dođe ovde da živi. Ipak je ona odrasla u drugačijoj sredini gde nije znala za strah" oglašava se Dalibor, koji je stpljivo slušao priču svoje supruge.

Šaleći se, dodaje da su se zaljubili virtuelnim putem i da nastavljaju da žive "od ljubavi", jer su i jedno i drugo bez posla.

"Najteže nam je to što smo prinuđeni da živimo smo od mamine penzije, koja nam je jedini siguran izvor prihoda. Jovana je po struci frizerka, ali nemamo sredstava da započne samostalan posao, dok ja povremeno, kada mi se ukaže prilika, odem da radim za neku dnevnicu", priča Dalibor.

Ne namerava da odlazi sa Kosova i da bi zaposlenje njemu ili supruzi, značilo siguran opstnak.

"Obraćao sam se svim nadležnima, ali nikako da se pronađe neki posao za mene. Radio bih bilo šta, ne biram, samo da nam obezbedi stabilan život, a ako da Bog i da proširimo porodicu", govori Dalibor Stojković.

Obilazimo sa njim Kosovo Polje, gradić nadomak Prištine, koji je nakada brojao oko 5.000 Srba, dok ih je sada u samom mestu, pored sveštika sa porodicom, svega nekoliko. Srba još ima u okolnim sredinama, dok u njegovom Kuzinu živi oko 500 stanovnika u  stotinak domaćinstava.

"Najteže mi je što nemamo ni imanje, niti mogućnost da gajimo stoku. Zato bi mi posao zaista značio drugi život", zaključuje ovaj mladi čovek, odlučan da ostane na svom Kosovu, sada u društvu supruge, a nada se – uskoro i sa potomstvom.

Milan1
04. Avgust 2020.
Eh, draga djeco...mladpst, ljubav.
Zvuči lijepo, sli od ljubavi se ne živi.
Dardan
04. Avgust 2020.
Dobro si dosao na nasu derzhavu imamo mnogo frizerka ali dobro je za reklamu nasu derzavu uci malo albanski mozesh da radis i na prishtinu
Bozurka
04. Avgust 2020.
Bravo!Uspece oni. Ljubav ce pobediti. Srpska zemlja ostavlja bas takav utisak kako je Jovana i napisala.
Kao da se vracas kuci. Dace Bog, jednom će se svi vratiti.
Zelim vam svaku srecu.
Dragan
06. Avgust 2020.
Srbi, koliko toliko dolaze na Kosovo a albanci odlaze!
Jelena
04. Avgust 2020.
Ja sa pre 10 godina došla na Kosovo. U selo Vrbovac kod Vitine. Imam 4 sina, a inače sam iz Jagodine 😘❤️
Miloš UF
05. Avgust 2020.
Svaka čast Jelena! Mi pravi Srbi u Bg to poštujemo i za takve majke kao što si ti ćemo već koliko sutra puške u ruke uzeti!!!!
DARDANIJA
05. Avgust 2020.
vise prava idemokratije na kosovu nego userbiji imas kosova ALBANIJA