FT: Vučićeva politika Beogradu vratila ulogu lidera u regionu, uspehom u vakcinaciji ponizio EU

Aleksandar Vučić
Izvor: predsedništvo Srbije

Fajnenšel tajms objavio je tekst o "vakcina diplomatiji" srpskog predsednika Aleksandra Vučića u kojem se objašnjavaju kako je Srbija postala lider u regionu, ali i Evropi, prenose Novosti.

U betonskoj dvorani iz doba socijalizma pored reke Save, Srbija menja svoju međunarodnu reputaciju i pokazuje da diplomatija vakcina ne pripada samo globalnim silama, ovim rečima počinje članak u Fajnenšel tajsu.

List navodi da predsednik Aleksandar Vučić ima dobre odnose sa Pekingom i Moskvom, te da je naručio milione vakcina i sa Istoka i sa Zapada. Kao rezultat toga, Srbija je među prvim evropskim zemljama koja "upravlja vakcinama" proizvedenim u Kini, zajedno sa ruskim Sputnjikom V, Fajzerom, AstraZenekom i Modernom. Do sredine aprila, gotovo 43 doze su date na svakih 100 ljudi.

Oni takođe navode da je Beograd podelio vakcine sa zemljama regiona, te da desetine hiljada ljudi sa celog Balkana u poslednje vreme dolaze u Srbiju da se vakcinišu.

U tekstu se govori i o nekadašnjoj Jugoslaviji i o tome kako su odnosi na Balkanu bili donedavno uzdrmani, čak i neprijateljski, ali je sada stupilo jedno novo razdoblje u odnosima, a sve to zahvaljujući predsedniku Srbije i njegovoj nesebičnoj odluci da podeli vakcine sa građanima okolnih zemalja.

"Mnogi u regionu sada sa zahvalnošću gledaju na uspeh Srbije u vakcinaciji. Ovakvo pozicioniranje Beograda kao regionalne prestonice vraća u doba kada je Beograd bio glavni grad Jugoslavije i središte pokreta nesvrstanih - politike uravnoteženja koju je kreirao maršal Josip Broz Tito", piše Fajnenšel tajms, te dodaje:

"Početkom marta, Vučić je lično isporučio 10.000 doza vakcine Astra Zeneka u Bosnu i Hercegovinu, nakon sličnih donacija Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Njegova vlada nastavlja da donira doze širom Balkana, dok je EU tek krajem marta dala Bosni prvih 49.800 doza, nabavljenih putem mehanizma Kovaks".

Zbog toga što je Srbija imala vakcine prva, zbog toga što ima širok spektar ponude vakcina, kao i zbog "vakcina diplomatije" Vučić je ponizio Evropsku uniju koja to sebi nije smela da dozvoli, piše Fajnenšel tajms.

Mali Mrav
13. April 2021.
Na albanskom ima izreka maja inatin po epja hakin znači možeš se nekome prkosit ili ne voljeti ali moraš i priznati njegove vrline. Vučić je ponizio Evropu jer ga evropa ne uzima za ozbiljno. Ali to je stara Evropska bolest zato su i Turci došli do Beča.