Za dve nedelje na Kosovu popisano 530.000 građana, iz dijaspore se prijavilo 180.000 ljudi

Popis stanovništva - Ilustracija
Izvor: Koha ditore

Na Kosovu je do sada popisano 530.000 građana, dok je u tom procesu učestvovalo i 180.000 ljudi iz dijaspore, saopštili su danas zamenica kosovske ministarke spoljnih poslova i dijaspore Liza Gaši i šef kosovske Agencije za statistiku (KAS), Avni Kastrati, preneo je Reporteri.

Gaši je istakla da je učešće građana u popisu stanovništva izuzetno važno, jer pruža jasan pregled "raspodele" građana Kosova širom sveta i predstavlja priliku da se i oni, kroz podatke koje daju, uključe u procese izrade politika, strategija i boljih usluga.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pokrenulo je proces onlajn registracije kosovskih građana iz dijaspore, što je prvi put da je tako nešto omogućeno.

"Kroz platformu e-Dijaspora naši građani mogu da se registruju iz bilo koje zemlje u svetu, dokazujući time da su ravnopravan deo našeg društva. Učešće dijaspore u ovom procesu je izuzetno važno, jer nam po prvi put pruža jasan uvid u lokaciju naših sunarodnika, kao i njihove zahteve", rekla je Gaši.

Ona je pozvala sve građane i sve iz dijaspore da učestvuju u popisu, navodeći da je do sada registrovano 180.000 pripadnika dijaspore, od kojih njih blizu 50.000 u okviru platforme e-Dijaspora.

Za dve nedelje popisa registrovano je više od pola miliona stanovnika i oko 36 odsto svih ustanova, saopštili su iz Agencije za statistiku Kosova.

Izvršni direktor Agencije Avni Kastrati rekao je na konferenciji za novinare da se proces odvija po planu i bez velikih izazova.

"Do 21. aprila registrovano je 530.000 građana, kao i preko 36 odsto objekata na Kosovu. Govorimo o stalnom stanovništvu na Kosovu. Problem sa popisivačima je rešen, masovno su počeli intervjui", rekao je Kastrati.