Gaši: Suđenje za ubistvo Ivanovića trajaće dugo, novo ročište pomereno zbog nepoznavanja zakona

Tom Gaši za KO
Izvor: Kosovo Online

Advokat Tom Gaši izjavio je za Kosovo Onlajn, povodom najnovijeg pomeranja pripremnog ročišta u ponovljenom suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, da je on na prethodnom izlasku pred sud, 4. decembra, zatražio da se sud odredi prema činjenici što je advokat Faruk Korenica u toku istrage bio branilac optuženog Radeta Basare, koga sada Gaši zastupa, što može da predstavlja, kako kaže, povredu Zakona o krivičnom postupku.

Gaši kaže da je advokat Korenica na najmanje jednoj sednici bio advokat Basari, kada je tužilaštvo tražilo njegov pritvor, i da ne zna da li je Korenica izvršio neke druge pravne radnje u odbrani Basare. Naglašava da je na prethodnom ročištu tražio od suda da donese odluku oko ovog pravnog problema i da je to razlog odlaganja suđenja. 

“Nisam mogao da dozvolim da sud ne bude obavešten o ovaj pravnoj dilemi pošto verujem da će Rade Basara biti oslobođen krivice i optužnice. Jednostavno neću da radim isti posao dva puta za istog klijenta. Da nisam obavestio sud došlo bi do zablude jer sud mora da zna tu situaciju bolje nego ja, ali izgleda da sudija nije bio uopšte upoznat”, objašnjava Gaši.

On ističe da nije tražio izuzeće advokata Faruka Korenice, a da je to namerovao uradio bi u pismenoj formi u proteklom periodu jer je skoro godinu dana advokat Basari. 

“Ova situacija je stvorena zbog neznanja određenih članova zakona o krivičnom postupku, pošto po zakonu nije dozvoljeno da jedan advokat brani dvoje okrivljenih ili optuženih u istom predmetu”, kazao je Gaši. 

Advokat Gaši je istakao da je optužnica veoma ozbiljna i da nije gubljenje vremena što se za par dana ili nedelja odlaže ročište do odluke suda o nastavku suđenja, koje će prema njegovom mišljenju trajati dugo.

Bojana Rosic
11. Decembar 2020.
Sad postoji "pravna dilema" i vi ste morali da je ispravite , ali to ste trebali da uradite van zakazanog rocista. Zbog vas se sve odlaze na neodredjeno. Ljudi su u pritvoru 25 meseci! U nekim slucajevima nije vam smetalo da branite jednog p a predjete na drugog klijenta u istom predmetu.
Ozren
11. Decembar 2020.
Marko Rosic nije kriv !!!