Gaši: U KEDS-u i dalje zapošljavanje bez konkursa

Rašit Gaši
Izvor: Ekonomia Online

Bivši sekretar Nezavisnog sindikata radnika Kosovskog energetsko distributivnog sistema (KEDS) Rašit Gaši izjavio je da se u tu kompaniju i dalje zapošljava stranački i nelegalno, a ne putem javnih konkursa, prenosi Koha.

Ddao je da KEDS sedam godina nije objavio konkurs za zapošljavanje.

"Iako sam otpušten pre godinu dana KEDS-a i dok sam bio zaposlen, ukazivao sam da postoje stranačka zaposlenja, vezana za ljude koji imaju uticaj u pravosuđu i politici, a ljudi se zapošljavaju stalno, čak i u vreme političkih kampanja“, rekao je Gaši.

Istakao je da u KEDS-u nikada nije bilo konkursa za zapošljavanje ili unapređenje zaposlenih, već se zapošljavalo „preko veze sa različitih pozicija, u politici i pravosuđu i uglavnom su se zapošljavala njihova deca i članovi njihovih porodica“.

Gaši je dodao da je iznošenje tih informacija za njega bilo kobno i osvetiljubivo.

"Napustio sam posao upravo zbog unutrašnje sindikalne organizacije, a kada sindikalni lider bude otpušten u nekoj organizaciji, šta da očekuju radnici, ko će njih da zaštiti“, rekao je Gaši, koji i dalje veruje u glas sindikalaca i da će biti vraćen na posao.

Govoreći o poteškoćama radnika, rekao je da je pandemija kovid -19 jedna od najvećih, kao i to da se radnici u KEDS-u suočavaju godinama sa nedostatkom kvalitetne hrane.

„U KEDS-u postoje stvari koje se mogu unaprediti u korist i za dobro radnika bez spoljašnjih uticaja, problemi sa obrocima, potrebna im je kvalitetna hrana, posebno tokom pandemije, kada su svi restorani bili zatvoreni“, rekao je Gaši.

Kako Koha navodi reakcija Nezavisnog sindikata KEDS-a usledila je nakon zaposlenja sina i supruge, bivšeg glavnog tužioca Apelacionog suda, u isto vreme specijalnog tužioca Hadži Dergutija.