Gojković: Obnova izgorelog dela HIlandara završiće se 2024. godine

Komisija za Hilandar
Izvor: Ministarstvo kulture Srbije

Komisija za Hilandar održala je danas sednicu u manastiru Kakovo i razmotrila dosadašnji tok radova na rekonstrukciji manastira Hilandar, postradalog u požaru 2004. godine, i utvrdila dalju dinamiku radova tokom ove godine i planove za naredni period, kao i aktuelna pitanja u okviru rekonstrukcije ovog manastira, jednog od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Komisijom u manastiru Kakovo predsedavala je predsednica Komisije i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, koja je istakla da država sa posebnom pažnjom vodi brigu o obnovi i negovanju nasleđa u okviru svetog manastira Hilandara, kakva nije postojala u nekom prethodnom periodu i da će 2024. godine svakako biti završena obnova svega onoga što je uništeno u stravičnom požaru koji je manastir zadesio 2004. godine.

Gojković je rekla da je važno da smo u međuvremenu dobili poseban Zakon koji je posvećen stalnoj brizi o manastiru Hilandar na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića i da je izuzetno važno bilo za nacionalni identitet i za našu državu i narod da se obnovi sve ono šta je uništeno, ali da mora da senastavi sa brigom o Hilandaru na jedan trajni, sistemski način.

”Prvo se bavimo održavanjem onoga što smo sada podigli i obnovili, ali da nastavimo da renoviramo, restauriramo i one delove koji pripadaju Hilandaru, a koji nisu bili obuhvaćeni tim planom”, rekla je Gojković.

Zamenik predsednika Komisije Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je predvodio članove Komisije u obilasku radova na manastiru Hilandar kako bi se uverili o dosadašnjem toku radova, rekao je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom, da su u ovom trenutku pod velikim radovima kompleks Dohije i Igumenarije i da bi ovim tempom trebalo da bude završen objekat Dohije a da će naredne godine akcenat biti na obnovni Igumenarije.

Na sastanku Komisije je konstatovano da se istovremeno radi i na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa živopisa, predmeta sveštene umetnosti, rukopisnog nasleđa, starih štampanih knjiga, arhiva i biblioteka, etnografske zbirke, uključujući i aktivnosti popisa sa katalogizacijom i digitalizacijom, kao i unapređenje manastirske ekonomije i kulturnog predela u cilju održivog razvoja i dugoročnog samoodržanja, kao i očuvanja ukupnog nasleđa.