Gojković: Spasavajući savezničke pilote srpski narod izveo jedan od najvećih herojskih podviga tokom nacističke okupacije

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije
Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je danas obeležavanju 78. godišnjice misije „Halijard“ u Pranjanima, koje je jedan od simbola savezničke borbe u Drugom svetskom ratu, i tom prilikom istakla da je misija „Halijard“ svetao primer hrabrosti i čovečnosti, zapisan velikim slovima u našoj, evropskoj i svetskoj istoriji ratovanja.

„Spasavajući savezničke pilote, srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, izveli su jedan od najvećih herojskih podviga tokom nacističke okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu. To je istovremeno bio čin patriotizma i junaštva, ispunjen dubokom svešću o tome koliko je značajno da se zajedno sa saveznicima stane na stranu slobode i pravde“, naglasila je ministarka kulture i podsetila da je jedan od naziva misije „Halijard“ bio operacija „Vazdušni most“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

„I kao što su u književnom radu našeg nobelovca Ive Andrića mostovi često prisutni kao različiti simboli, tako je i ovde u Pranjanima, i drugim mestima širom Srbije, most sinonim za solidarnost i neraskidivu povezanost naših naroda proisteklu iz ove, po svom karakteru nadasve humane misije“, ocenila je Gojković.

Gojković je izjavila da će ostati zabeleženo da ni rizik od strahovite odmazde, pa i od same smrti, nisu uplašili Ravnogorce i srpske seljake u svojoj plemenitoj nameri da spasu živote svojih prijatelja i saveznika uz podsećanje da svako ko iole poznaje istoriju naše zemlje, naroda i tog kraja, dobro zna da spasavanje života i skrivanje oborenih pripadnika prijateljske vojske nije bio samo čin čovečnosti i milosrđa, već i ispunjavanje obaveze prema precima i zaveta koji su nam ostavili.

„Srpski narod uvek je bio poznat po svojoj pravdoljubivosti, slobodarskom duhu i po tome da jako dobro znamo da slobodu cenimo više od svega. Jedna od odlika velikih ljudi i naroda je to da su uvek umeli da prepoznaju da biti slobodan podrazumeva i slobodu za drugog, a ne samo za sebe“, navela ministarka kulture, i podsetila da su iz srpskog naroda ponikle slavne srpske vojvode, Putnik, Stepanović, Bojović i Mišić, zatim Karađorđe, knez Miloš i car Lazar, koji je sa svojom vojskom stao na branik ne samo svoje otadžbine, već i čitave Evrope.