Gorivo na Kosovu poskupelo, cena dostigla rekordan nivo

Gorivo
Izvor: Reporteri

Gorivo na Kosovu danas je ponovo poskupelo, pa tako litar goriva košta od 1,77 do 1,87 evra, potvrdilo je Udruženje naftaša, prenosi Gazeta ekspres.

Predsednik ovog udruženja Fadilj Berjani rekao je da su cene visoke za ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani Kosova.

"Što se tiče poskupljenja, da li će doći do do njega i koliko će cena porasti, ne možemo da prejudiciramo, ali postoje velika kretanja na međunarodnom tržištu akcija.Poskupljenje goriva se dešava širom sveta, ne samo kod nas. Verujem da naši građani shvataju da povećanje cena diktira berza i to se dešava u celom svetu", izjavio je Berjani.

Prema Berjaniju, do stabilizacije tržišta može doći tek nakon završetka rata u Ukrajini.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kazao je da građani Kosova litar goriva  plaćaju kao i građani Evropske

"Danas građani Kosova plaćaju litar nafte po skoro istoj ceni kao i građani Evropske unije ali sa mnogo manjim primanjima. Poskupljenje osnovnih proizvoda izuzetno otežava život građanima Kosova“, napisao je Tahiri.

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku pre nekoliko dana kazao je da građani Kosova, ne samo da plaćaju globalno poskupljenje, snose troškove poreza i akciza Vlade..

Abdidžiku je tražio da se smanje akciza na gorivo, kao i PDV na naftu i osnovne proizvode.