Gračanica: Božić po običaju naših baka

Manastir Gračanica - Badnji dan
Izvor: Kosovo Online

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Badnji dan, a kako navode meštanke Gračanice, pripreme za veče uoči Božića su u punom jeku.

Božić je najradosniji pravoslavni praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista i slavi se tri dana. Prethode mu Badnji dan i veče.

Meštanke Gračanice sa kojima je ekipa Kosovo onlajn razgovrala kazale su da Božić dočekuju u krugu porodice, a da je posna trpeza neizostavan deo večeri.

"Na veče uoči Božića sprema se posna trpeza, posna pita, sarma, riba. Božić proslavljamo uz poštovanje tradicije i vere, koja nas održava ovde na Kosovu", rekla je Milica Dimić iz Lepine.

Po rečima Ivana Micić iz Gračanice, Božić pripremaju kao što su nekada jjihove bake radile.

"Na Badnje jutro dolazimo u manastir da se pričestimo. Uveče posna večera, unosimo slamu, pevkamo sa decom, delimo voće i čarape, ujutru čekamo položajnika, peče se pečenica. Trudim se i trudiću se da deci prensem sve naše običaje, radujemo se svim našim praznicima ali posebno Božiću", istakla je Micić.

Održavanje tradicije i poštovanje običaja je veoma značajno za sve Srbe na centralnom Kosovu, jer pored pripreme posne večere za Badnje veče, neizostavan deo Božića je odlazak u seču badnjaka.

Povodom obeležavanja Badnjeg dana u crkvi manastira Gračanica služena je liturgija Svetog Vasilija Velikog. Liturgiju je služio Vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva, a prisustvovao joj je veliki broj ljudi koji su čekali na pričest.