Gračanica: Brašna ima dovoljno u magacinima, prodaja je ograničena zbog nakupaca

Brašno
Izvor: Kosovo Online

Panika koja je nastala zbog koronavirusa prouzrokovala je masovnu kupovinu brašna u trgovinskim radnjama u Gračanici pa su rafovi naglo ispražnjeni, ali to ne znači da brašna nema, naprotiv, ima ga sasvim dovoljno u magacinima i biće blagovremeno isporučen u prodaju, saznaje Kosovo Onlajn u razgovoru sa trgovcima.

Naime, mlinari su ograničili prodaju brašna kako bi onemogućili preprodavcima da otkupe veće količine i prodaju ga po znatno višim cenama, kaže nam Nebojša Lekić vlasnik firme koja se bavi otkupom i prodajom brašna i žita.

“Brašna ima, samo treba strpljivosti i discipline kod ljudi. Mlinovi su ograničili količine brašna pa i moja firma kao druga ruka prodaje. Ograničio sam količinu na 25 kilograma po kupcu, što je dovoljno brašna za dve do tri nedelje za jednu porodicu. Nedavno sam dopremio više od dve tone i na taj način uspeo da zadovoljim potrebe većeg dela stanovništva naše opštine”, kaže Lekić.

Tržišna inspekcija kontroliše trgovinske radnje i najavljuje rigorozne kazne ukoliko trgovci podignu cene osnovnih životnih namirnica. Direktor odeljenja tržišne inspekcije opštine Gračanica Miloš Aritonović kaže da redovno kontrolišu trgovinske radnje i upozoravaju prodavce da ne podižu cene. 

“Kontrolišemo kako se odvija prodaja. Ono što je bitno, pratimo po kojim cenama se pojedini proizvodi prodaju. Na terenu smo utvrdili da za sada ima osnovnih životnih namirnica. Imali smo slučajeve gde su trgovci povećali cene i mi apelujemo da to ne čine”, kaže Aritonović.

U magacin “Lekproma”, prema rečima vlasnika Nebojše Lekića, sutra stižu nove količine brašna.

“Ja nisam lihvar i ne želim da u ovoj nesreći koja je zadesila planetu pa i naš narod na Kosovu i Metohiji zarađujem i brašno ne prodajem za novac. Svako može da donese pšenicu i uzme brašno”, kaže Lekić.

Na povećanu potražnju pojedinih životnih namirnica uticale su i mere Vlade Kosova i ograničenje rada trgovinskih radnji.