Grad Trebinje sedmi put u projektu "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske"

Republika Srpska
Izvor: RTV

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potvrdio je da će taj grad u junu ove godine sedmi put zaredom učestvovati u projektu Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji pod nazivom "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Mladi Trebinjci ove godine ugostiće 50 vršnjaka iz tri osnovne škole iz bratske opštine Štrpce.
 
Planirano je da se taj program održi krajem juna ili prvog vikenda nakon završetka školske godine u Srbiji, na Kosovu i Republici Srpskoj, tako da se ne remeti nastavni plan i program završetka školske godine.

Ove godine u posetu Republici Srpskoj idu najbolji učenici i deca iz višečlanih socijalno-ugroženih porodica sa čitavog Kosova.

Trebinje je nakon grada Gradiške druga lokalna zajednica Republike Srpske koja je prihvatila ovaj najveći u regionu i značajan projekat Odbora koji je povezao hiljade dece i porodica.

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov kazao je da na ovaj način bratime više škola i gradova Kosova i Republike Srpske.

"Projekat ima podršku Vlade i Ministarstva prosvete i kulture, a najveća podrška je mnogobrojnih porodica, osnovnih škola, gradova i opština Republike Srpske. Prijave lokalnih zajednica Srpske traju do 15. februara kada bi trebali znati sve učesnike u projektu i krenuti u drugu fazu raspoređivanja i dobijanja saglasnosti od Ministarstva bezbednosti i Saveta ministara BiH za ulazak pod posebnim uslovima kao svake godine jer mnoga deca sa Kosmeta nemaju pasoše i lične karte Srbije", kazao je Arlov.

Zahvaljuje se Trebinjcima i gradonačelniku Mirku Ćuriću na potvrdi, navodeći da su, kao mnogih proteklih godina, uvek tu da prime decu i učestvuju u humanitarnim akcijama.

"Posebna radost je što smo prošle godine na inicijativu Odbora bili domaćini Ktitorske slave Pećke patrijaršije Sv. Arsenije Sremac", rekao je Arlov i pozvao sve gradove i opštine Republike Srpske koji žele da u narednih nešto više od 20 dana prihvate ovaj veliki i poseban projekat.

Projektom je od 2011. do 2023. godine sa Kosova po sedam dana boravilo više od 7.000 srpskih osnovaca u pratnji 650 prosvetnih radnika u 24 lokalne zajednice Republike Srpske.

"Raduje nas što imamo usmenu potvrdu Lazara Prodanovića, načelnika opštine Bratunac da ova opština ozbiljno razmišlja da ove godine prvi put učestvuje u projektu koji bi iskoristili za centralni doček sve dece sa Kosova i Metohije da preko mosta Bratuljub uđu iz matice Srbije u Republiku Srpsku. Čekamo njihovu konačnu odluku", rekao je Arlov.