Građani Gračanice revoltirani zbog mogućeg ukidanja platnog prometa u dinarima

Građani Gračanice
Izvor: Kosovo Online

Građani Gračanice ogorčeni su zbog najave mogućnosti da će od 1. februara u platnom sistemu Kosova postojati samo evro, odnosno da postoji realna opasnost da svoje plate i penzije više neće moći da primaju u dinarima.

"To je nešto najopasnije što je moglo da se desi narodu na Kosovu. Svaka muka zadesi nas ovde. Mi planiramo ovde da živimo. Ne može nešto da se zatvara nego da se otvara i da živi narod", revoltirana je Verica Mladenović iz Badovca kod Gračanice.

Ljubomir Maksimović iz Gračanice kaže da zbog ovih najava država Srbija mora brzo da reaguje.

"Biće katastrofa ako se to desi. Država Srbija mora brzo da reaguje inače nema opstanka srpskog naroda jer nas je svakoga dana sve manje i narod se iseljava. To ne sme da se dozvoli", poručuje Maksimović.

Da će scenario koji se najavljuje teško pogoditi građane smatra i Jovica Živić iz Dobrotina. 

"Moramo da idemo u centralnu Srbiju da podignemo plate, penzije, socijalna primanja i dečiji dodatak. Nije dobro", rekao je Živić.

Inače, već mesec dana u Gračanici su pojačani redovi isped Pošte Srbije i ekspoziture NLB Komercijalne banke koja od 1. februara zatvara sve ekspoziture na Kosovu.

Centralna banka Kosova saopštila je juče da je na sednici održanoj 27. decembra Odbor te banke doneo Uredbu o gotovinskom poslovanju prema kojoj je jedina valuta koja može da se koristi na Kosovu za gotovinske transakcije u gotovini i platnom sistemu - evro.