Građani Štrpca o završetku prelaznog perioda za dinar: Prethodna tri meseca teška, sada će biti još teže

Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Prelazni period od tri meseca koji je Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara danas se završava, od sutra će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu koriste druge valute osim evra, a meštani Štrpca strahuju da će za njih situacija biti još teža nego do sada.

Milena Redžić Simić kazala je za Kosovo onlajn da je situacija po pitanju upotrebe dinara i do danas kada su dinari makar mogli da se koriste u prodavnicama, restoranima, bila poprilična teška.

"Sada će da bude dosta teže, dosta je komplikovana ta procedura za nas, da se ide na put, podigne novac, pa sve to pretvarati u drugu valutu. Videćemo, nadam se da će se naći rešenje u neko dogledno vreme, ali snaći ćemo se kako god da bude", kazala je Redžić Simić.

I njen sugrađanin Dušan Stojković skeptičan je po pitanju toga kako će se to odraziti na svakodnevni život Srba na Kosovu.

Kako kaže, prethodna tri meseca bilo je jako teško, da bi podigli novac morali su da idu u Bujanovac.

"Danas ističe taj rok, ako se ovako nastavi biće još teže, pogotovu ako se uvede taj zakon da po restoranima, kafićima, marketima ne sme da se koriste dinari. Biće jako teško i ne znam kako ćemo izdržati", poručuje Stojković.