Građani u porti manastira Gračanica: Vidovdan je veliki praznik za sve Srbe, važno je očuvati tradiciju

Proslava Vidovdana u porti manastira Gračanica
Izvor: Kosovo Online

Obeležavanju Vidovdana u porti manastira Gračanica prisustvuje više stotina ljudi. Građani sa kojima je naša ekipa razgovarala kažu da je važno očuvati tradiciju, ali i da žale što se parastos srpskim junacima neće služiti na Gazimestanu.

Dragan Božić iz Sremske Mitrovice ističe da dolazi u Gračanicu na obeležavanje Vidovdana više od jedne decenije.

"Dolazim na današnji dana stradanja ali i vaskrsenja srpskog naroda, jer sva epika i kreće od Vidovdana koji nas i dan danas drži i taj epski nagon koji imamo u sebi, to je DNK srpskog naroda koji nam daje snagu da dođemo ponovo da bi se setili onog vremena kada se stradalo da bi se odbranila hrišćanska Evropa, mi smo tada saučuvali, dušu, veru pravoslavnu, sačuvali smo naš izvor gde smo danas došli da se osvežimo i napojimo", naveo je Božić.

Ivan Stojanović iz Beograda rekao je da je prvi put u Gračanici na obeležavanju Vidovdana.

"Prvi put sam ovde, dolaziću kad god mogu, pričaću i drugim ljudima kako je ovde lepo, neverovatan je osećaj biti danas ovde", kazao je Stojanović.

Meštanin Gračanice Ljubomir Maksimović kaže da je Vidovdan veliki praznik svih Srba.

"Da nije bilo Kosovske bitke, ne bi bilo ni Vidovdana. Ovo je veliki praznik srpski u celom svetu. Potrebno je slaviti i pominjati one koji su se borili protiv jake turke imperije. Narod je zbog esklacije događaja u poslednjih mesec dana uznemiren, nadam se da će država Srbija delovati i smiriti. Mogu reći i da albanska strana danas slavi Kurban Bajram, pogodilo se na isti dan, mora da dođe do svesti da i oni prema Vidovdanu budi svesni, da smo mi miran i staložen narod", kazao je Maksimović i dodao da je da je žalosno što ne može da poseti Gazimestan.

Liturgiju u porti manastira Gračanica služio je patrijarh srpski Porfirije.

Događaj obezbeđuje Kosvska policija, a prisutni su i pripadnici karabinjera i Euleksa.