Građevinski stručnjaci: Asfalt ne može da štiti od poplave, on je neka vrsta tepiha na putu

Poplave oštetile deonicu puta između opština Mališevo i Klina
Izvor: Ekonomia Online

Topljenje snega i obilne padavine izazvali su mnoge probleme na Kosovu, a zbog poplava su mnogi putevi bili blokirani, a neki i potpuno oštećeni, prenosi Gazeta Ekspres.

Ne mali broj puteva je ostao bez asfalta, zbog čega su se čule brojne kritike da je uzrok tome i loš kvalitet urađenih radova.

Profesor Građevinskog fakulteta Univerziteta u Prištini Cene Krasnići izjavio je za Gazetu da asfalt nema ulogu zaštite puteva od poplava, već da je to neka vrsta tepiha na putu.

„Ne želim da štitim one koji su postavljali taj asfalt, jer ne znam sve parametre, ali sa aspekta poplava asfalt nije zamišljen kao otporni element. Asfalt nema ulogu da zaštiti put od poplava, nije predviđen za to. On je samo neka vrsta tepiha na putu i ništa više“, rekao je Krasnići.

Za oštećenje asfalta i puta, Krasnići krivi sistem za odvodnjavanje koji treba da odvede višak vode.

„Asfalt je stradao kao posledica drugih kvarova i nezamislivo je da preživi poplave, jer nema tu ulogu", rekao je Krasnići

On ponavlja da je u ovoj situacije na Kosovu zakazao sistem za odvodnjavanje.

"Ne ulazim u kvalitet asfalta i njegovu debljinu, ali u ovom slučaju zakazao je sistem za odvodnjavanje", rekao je on.

Krasići pojašnjava da na određivanje debljine asfalta utiču brojni parametri kao što su procena opterećenosti tog puta, ali i područje na kojem se taj put gradi.

„Put je koncept tereta koji se na njega projektuje. To su opterećenja koja se očekuju u toku jedne godine, uglavnom je pitanje koliko se teških kamiona očekuje da prođe tim putem i koliko mogu da ga oštete, to je glavni parametar. Mala vozila obično nisu teret koji oštećuje asfalt i vrlo mali procenat utiče na njega“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, ako je telo puta slabo, čak ni najdeblji asfalt ne može preživeti poplave.

„Nezahvalno je reći da li je dovoljno samo 5, 6 ili 8 cm asfalta. To je kombinacija parametara koja je obično dimenzionisana. Ako je put dobar, jak, čak 4 centimetra asfalta dovoljno je samo za dimenzionisanje tih delova. Ako je telo puta slabo, ni 20 centimetara asfalta ne vredi. Asfalt je fleksibilan sloj, nije oslonac, on nema ulogu da podupire strukturu, već samo da prenosi to opterećenje, trenje, kočenje i udobnost u saobraćaju, on ima te uloge “, naveo je Krasnići.