Gradonačelnik Prištine pozvao građane da legalizuju imovinu

Potpisivanje sporazuma
Izvor: Koha ditore

Opština Priština i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) potpisale su danas sporazum o sprovođenju programa za postupanje sa ilegalnom imovinom, prenosi Koha Ditore.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti je naglasio da je proces legalizacije nelegalnih objekata jedan od najvažnijih procesa na Kosovu i pozvao građane da legalizuju imovinu.

"Na Kosovu je posle ratnih sukoba bilo prijavljeno 300.000 različitih prekršaja po pitanju nelegalnih objekata. U opštini Priština je 50.000 prekršaja registrovano od 1999. godine, kada je bio poslednji pokušaj legalizacije, koji nije bio uspešan, jer većina vlasnika nelegalnih objekata iz razlišitih razloga nije podnela zahtev. Novi zakon o ilegalnoj imovini je efikasniji i jeftiniji“, rekao je Ahmeti.

Dodao je da je angažovano 30 arhitekata koji će zajedno sa USAID-om uskladiti standarde za legalizaciju i istakao da Opština Priština u što kraćem roku mora rešiti 40.000 slučajeva koji su u postupku.

Ispred USAID-a Džošua Majk je rekao da je partnerstvo podrška i osiguranje za efikasnu implementaciju procesa legalizacije nelegalnih objekata na Kosovu.

"Da bi ovaj projekat bio uspešan, javni i privatni sektor moraju da rade zajedno u duhu transparentnosti. Sa zadovoljstvom smo podržali ovaj projekat na opštinskom i centralnom nivou“ rekao je Majk.

 Iz kompanije „Chemonics International“ Terens Slivka je rekao je da ta kompanija namerava da blisko sarađuje sa opštinama na legalizaciji nelegalnih objekata.