Hadžiu: Dosije za proces provere u pravosudnom sistemu danas će biti predat Skupštini

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu najavila je da će danas Skupštini biti predat dosije za proces provere u pravosudnom sistemu, prenosi Telegrafi.

"Posle intenzivnog rada i konsultacija sa poslaničkim grupama, danas dostavljamo skupštini dosije dokumenata za proveru koji obuhvata: nacrt ustavnih amandmana za proveru, nacrt zakona za proveru, koncept dokument za proveru", rekla je Hadžiu.

Ona je dodala da je dokument za proces provere razrađen i odobren od strane Vlade, koji je krajem prošle godine poslat Venecijanskoj komisiji.

"U junu, nakon teškog zadatka, dobili smo zeleno svetlo od Venecijanske komisije za proveru. U julu i avgustu smo usaglasili ustavne amandmane sa preporukama Venecijanske komisije i sada ih dostavljamo Skupštini", naglasila je ona.

Hadžiu je naglasila da će dokument omogućiti onima sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom da budu u institucijama pravde.

"Smatra se da sudije i tužioci imaju najveće plate u regionu, ali zbog njihovog nečinjenja ili pogrešnih postupaka žene stradaju, maloletnici su seksualno zlostavljani, a velika korupcija ostaje nekažnjena. Reforma pravosudnog sistema omogućava onima sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom da budu u pravosudnim institucijama. Pošto danas dostavljamo dosije o proverama Skupštini, uveravam vas da će Skupština imati punu podršku Vlade i Ministarstva pravde", zaključila je Hadžiu.