Hajkom na vuka završena lovna sezona u Leposaviću

Hajka na vuka u Leposavicu
Izvor: Kosovo Online

Uz lovački pozdrav "dobar pogled“, više od 200 lovaca sa severa Kosova, uz drage goste iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske učestvovalo je juče u 13. po redu hajci na vuka koju je organizovalo Lovačko društvo "Kopaonik“ iz Leposavića.

Predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije Ilija Elezović je rekao da se ovakav organizovani lov praktikuje na kraju lovne sezone kako bi se priroda očistila od predatora i stvorili uslovi za reprodukciju plemenite divljači.

„Možda nismo imali sreće kada je u pitanju odstrel vuka, ali je glavni cilj da se smanji i redukuje broj predatora pred značajan period reprodukcije, kada mnoge bremenite životinje na svet donose mlade“, rekao je Elezović i posebno se zahvalio gostima koji su, uprkos daljini, došli u Lešak.

Elezović je istakao da sada predstoji period kada svest lovaca ne sme da zataji.

„Moramo okačiti puške o klin i omogućiti toj divljači da se na prirodan način reprodukuje kako bi sledeće sezone imali bogatija lovišta. Ponosan sam što sam predsednik ovakve organizacije i zahvaljujem se lovačkom udruženju iz Leposavića koje naš domaćin i koje nas godinama unazad okuplja ovde u prirodi, tamo gde je lovcima mesto“, rekao je Elezović.

Odmah nakon svitanja, sa zbornog mesta u selu Dren, u lovište su krenuli lovci, koje su do čeka vodili domaćini. Planinom je odzvanjao lavež pasa, a zvuk pušaka nagoveštavao je da su predatori na nišanu. Sa svojim drugovima lovcima, nedaleko od mesta Krstište, bio je i Dragan Nedeljković iz Ibarske Slatine.

On je ovog puta želeo da uputi apel mladim ljudima da se učlane u lovačka udruženja kako bi radili na zaštiti prirode i širili svet o njenom značaju.

"Drago mi je da smo se okupili u velikom broju i želeo bih da pozovem mlade ljude da se što više bave lovom“, rekao je Novaković.

Poziv da i ove godine budu dragi gosti, sa velikim zadovoljstvom prihvatili su čelnici lovačkih udruženja iz Teslića, Banja Luke i Šipraga.

„Mi vrlo rado dolazimo ovde, jer  gajimo slične ljubavi prema lovstvu, ali imamo i slične običaje, jer smo jedan narod sa istom tradicijom, kulturom i crkvom. Mi lov upražnjavamo kroz drugarstvo, i čini nam zadovoljstvo kada smo na Kosovu jer su ljudi ovde odlični domaćini. Takođe, veoma smo počastvovani kada imamo priliku da ih ugostimo u Republici Srpskoj“, rekao je Radenko Perišić iz Lovačkog udruženja iz Šipraga i pohvalio organizaciju, ali i lovne terene u opštini Leposavić.

Jednako uspešan sa lovačkom puškom, ali i fotoaparatom, jeste i jedan od najboljih lovaca u Evropi, Željko Sekulić iz Teslića, koji je svoje umeće pokazao i u Leposaviću.

"Nama je prvenstveno bio cilj da dođemo da se družimo sa našom braćom i našim prijateljima. Lov je taj koji nas povezuje, ali nas povezuju i druge stvari. Iste korene vučemo i za nas Kosovo ima posebnu težinu i značenje u životima svih nas u Republici Srpskoj“, rekao je Sekulić.

Tokom pet sati lova ulovljeno je isto toliko lisica, a ubijena je i jedna kuna. Najboljim pojedincima i udruženjima podeljene su zahvalnice i priznanja.

Svečanost povodom završetka lovne sezone nastavljena je slavljem uz iće, piće i muziku.