Hasani: Vlada nije poslodavac prosvetnim radnicima, nema pravo da im obustavi plate

Enver Hasani
Izvor: Telegrafi.com

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani rekao je da kosovska vlada nema pravo da obustavlja plate prosvetnim radnicima i da je kršenjem zakona i represijom pogođeno na stotine nastavnika zbog učešća u štrajku, prenosi Telegrafi.

Prema njegovim rečima, obustava plata je nelegitimna po ustavu i standardima Strazbura. Hasani je rekao da treba postaviti pitanje ko je poslodavac svih radnika. 

Bivši predsednik Ustavnog je naveo da samo poslodavac ima pravo da zaustavi isplatu zarada. 

"Država nije poslodavac ne samo osnovnog i srednjeg obrazovanja, već i javnih univerziteta, a i veliki broj zaposlenih u administraciji deo je nezavisnih agencija koje se često nazivaju trećom moći ili apsorberom političke moći u društvu", naglasio je Hasan.

Na pitanje da li je zakonito isplaćivati plate onima koji su štrajkovali, bivši predsednik Ustavnog suda je rekao da se to pitanje odnosi na osnovne ljudske slobode i prava.

"To spada u dimenziju koju zovemo plata ili materijalna naknada koju dobijamo po ugovoru. U sistemu podele vlasti, Vlada izvršava zakone, a ne tumači zakone, osim internih propisa sve dok oni ne utiču na slobode i ljudska prava jer i tada postoji mehanizam koji nadgleda rad izvršne vlasti. Skupština donosi zakone i njihov tumač je sud", naglasio je Hasani.

On je rekao da prosvetni radnici treba da prate zakonske načine da obezbede svoje plate.

"Zaustavljanje plaćanja bez odluke inspektorata i suda ne može da se desi. To se mora dokazati na sudu. Bez provere činjenica na individualnoj osnovi, vlast ne može nikome da obustavi plate, čak i ako opština ne dostavi spiskove. Opština mora da svedoči pojedinačnim odlukama preko prosvetnih inspekcija i drugih nadležnih organa da li je neko bio na poslu ili ne", rekao je Hasani za RTK.