Hirurg Kliničkog centra u Prištini se pohvalio uspešnom operacijom, a pacijent preminuo

Klinički centar Kosova
Izvor: Gazetablic

Hirurg kardiohirurgije Kliničkog centra u Prištini Kuštrim Šalja pohvalio se, preko društvenih mreža, uspešno obavljenom retkom operacijom, ali je pacijent preminuo samo nekoliko sati posle hiruške intervencije.

Kardiohirurg Kuštrim Šalja objavio je na svom fejsbuk profilu informaciju da je izveo retku operaciju na pacijentu sa akutnom disekcijom aorte, ali nije naveo da li je operacija i uspela, pošto je pacijent umro nakon samo par sati, navodi zdravstveni list „Šneta“.

Pozivajući se na izvore u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra, radi se o pacijentu starom 63 godine.

Ovu vest je potvrdio i direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Rifat Brahimaj, koji je rekao da je na odmoru, ali da je obavešten o slučaju.

Brahimaj je naveo da lekari koji su izvršili ovu operaciju nisu bili kompetentni za takvu intervenciju, za koju je potrebno veliko iskustvo i stručnost.

"Ja sam na odmoru, ali sam obavešten o slučaju. Lekari koji su obavili ovu operaciju nisu nadležni za takve intervencije, jer imaju poteškoća i u standardnim procedurama. Ući u takvu proceduru, bez pravog iskustva i predstavljanje kao uspeh, a pacijent umire posle nekoliko sati, je zaista licemerje“, naveo je Brahimaj.

On je rekao da će kao direktor, sa upravom Kliničkog centra, preduzeti odgovarajuće mere.

"Znate da je objavljivanje informacija o sprovedenim operacijama zabranjeno propisima Kliničkog centra. Ovo je prvi prekršaj koji su lekari počinili i naravno treba preduzeti mere. Mora se izvršiti i procena celog slučaja. Pacijenti mogu da umru od komplikacija i u najlakšim slučajevima, ali u ovom slučaju su zahvat radile nekompetentne osobe. Imaju licencu kardiohirurga i ne možemo da ih sprečimo da obavljaju operacije niti da kažemo koje operacije da ne rade, ali se slučaj mora sagledati i preduzeti mere", dodao je Brahimaj.

Kardiohirurg Kuštrim Šalja napisao je na fejsbuku da je retka operacija pod nazivom "David" uspešno obavljena.

Ovom operacijom moguće je sačuvati pacijentov nativni aortni zalistak tokom zamene korena aorte u slučajevima kada postoji akutna disekcija i aneurizma.