Hočanski vinogradari zadovoljni rodom i kvalitetom grožđa

Berba Velika Hoča
Izvor: Manastir Visoki Dečani

Vinogradari u Velikoj Hoči kažu da je ova godina bila sa velikim brojem sunčanih dana, što je pogodovalo dobrom rodu i kvalitetu grožđa, piše RTK2.

„Za mene je ovo bila veoma dobra, mogu reći idealna godina, što znači da je imala veliki broj sunčanih dana, a nije bilo bolesti koje prate rod grožđa. Bilo je i dovoljno kiše što je doprinelo kvalitetu grožđa, sa visokim procentom šećera“, kaže poznati vinogradar iz Velike Hoče Ljubomir Brkić.

Među uzgajivačima vinove loze ima i onih koji tvrde da je rod na pojedinim parcelama u potpunosti podbacio. Oni to objašnjavaju klimatskim uslovima, kao i sortama grožđa, na šta sami vinogradari ne mogu mnogo da utiču.

„Meni je ova godina bila veoma loša, obrađivao sam, radio, ali je rod na 17 ari bio veoma mali. Ranijih godina situacija je bila sasvim drugačija, pa sam prošle godine imao oko 1.500 kilograma grožđa na ovoj parceli“, ističe vinogradar Cvetko Jovičić.

Jedan od najvećih problema svih vinogradara je organizovani otkup grožđa i vina, a prošlogodišnji pokušaj je bio kratkog daha.

„Taj organizovani otkup predstavlja nam rak ranu, o tome se godinama priča. Svi nešto obećavaju, ali se ne miče sa mrtve tačke. Nije krenulo nabolje, malo je nešto urađeno prošle godine, ali nakon toga ništa, stalo se na tome i ne nazire se jasan plan“, kaže Stanoje Brkić.

U Velikoj Hoči je do ratnih dešavanja živelo oko 1.700 stanovnika, sada je taj broj sveden na 500, a većina preostalih stanovnika se bavi poljoprivredom i vinogradarstvom.