Hodža: RTK je na ivici bankrota, nastavljeno zapošljavanje bez kriterijuma

Fadilj Hodža
Izvor: Koha ditore

Predsednik Nezavisnog sindikata RTK Fadilj Hodža rekao je da bi trebalo sprovesti detaljnu istragu u Javnom medijskom servisu, jer, prema njegovim rečima, ako se brzo ne interveniše, RTK će se uskoro naći na ivici bankrota, prenosi Koha.

"Radio televiziji Kosova je potrebna sveobuhvatna istraga, radnici RTK moraju da saznaju istinu i stvarno stanje. Generalni revizor je sprečen da vrši reviziju, počeo je da radi pre dve, tri godine i svoj posao još nije završio. Potrebna nam je revizija koja utvrđuje stvarno stanje, da se ustanovi stvaran dug, broj zaposlenih, ugovori o radu i na osnovu toga možemo onda da izradimo plan za vanredne situacije koji će izvesti RTK iz situacije u kojoj se nalazi", rekao je Hodža na KTV.

Optužio je i Javni medijski servis na Kosovu da nastavlja zapošljavanje bez kontrole i bez kriterijuma i dodao da je zapošljavanje uglavnom stranačko i zasnovano na nepotizmu i interesima.

Hodža je taksativno nabrojao primere, po njegovom mišljenu, stranačkog i interesnog zapošljavanja na RTK, kao javnom medijskom servisu Kosova. On je između ostalih naveo članove porodice Hašima Tačija, zatim Migljena Keljmendija i Miljaima Zeke.

"Tokom januara Uprava je zaposlila sina brata bivšeg predsednika Tačija, Ljeotrima Tačija, na mesto menadžera Jedinice za autorska prava. Tokom februara, direktorka finansija ugovoriom je angažovala je svoju sestru Doniku Hiseni. Ovih dana ćerka Migjena Kelmendija, Sara Keljmendi zaposlena na zvaničnom sajtu RTK. Miljaim Zeka prima redovne plate na RTK već nekoliko meseci, a možete ga slobodno pitati kada je poslednji put bio na RTK i kojim poslom se tačno bavi? Pored Zeke i njegova supruga prima platu na RTK. Zaposleni na RTK  koji je poslednjeg meseca uhapšen zbog otmice, pored plate ton majstora , primao je i dodatnu platu kroz aneks ugovora. Pored osnovne plate, direktor finansija i šef administracije i ljudskih resursa dobijaju i dodatne plate. Odbor RTK u izveštajima tokom protekle godine izjavio je da je smanjio sve dodatne plate. RTK je prenatrpan sa preko 1.000 zaposlenih, dok nastavlja sa 'degradacijom javnog servisa'. Skupštinu kao osnivača RTK očekuje mnogo posla, ali Tužilaštvo će ga imati još više", rekao je Hodža.

Kako je dodao, povrh svega, već dve godine na čelu RTK je "ilegalni direktor".

Hodža napominje i da se svakim danom situacija sve više pogoršava i da institucije o tome ćute.

"Problem RTK je što se situacija pogoršava iz dana u dan. Sindikat je skrenuo pažnju na postojeće probleme, ali institucije koje su morale da deluju ostale su tihe, pa su nastavile s tim odlukama na štetu institucije koja želi sada da ugasi sindikalni glas. Ali nismo stali i nećemo se zaustaviti. Podržaćemo dobre odluke, ali ćemo uvek ćemo biti kritični prema lošim odlukama", rekao je Hodža.

Rekao je i da su ga čelnici RTK često targetirali kao "opasnog", samo zbog njegovih izjava o problemima u Javnom medijskom servisu.