Hoti: Ni posle tri dana nema zvaničnog izveštaja o uzroku trovanja u Dečanima

Avdulah Hoti
Izvor: Kosovo Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti začuđen je da ni posle tri dana nema zvaničnog izveštaja o uzroku trovanja 1.500 građana u opštini Dečani.

"Čudno je da ni posle tri dana nema zvaničnog izveštaja o uzroku trovanja i nema jasnih zvaničnih uputstava za građane kako da postupaju", naveo je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Tim povodom Hoti je savetovao formiranje interdisciplinarnog zdravstvenog tima i radne grupe koja bi u što hitnijem roku pronašla uzrok masovnog trovanja.

"Potrebne su hitne mere: 1. Treba formirati interdisciplinarni zdravstveni tim koji će hitno lečiti pogođene; 2. Hitno se mora uspostaviti radna grupa koja će otkriti uzrok trovanja", dodao je u objavi Hoti.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani rekao je na konferenciji za medije da dosadašnji laboratorijski nalazi ne ukazuju da je uzrok masovnog trovanja građana opštine Dečani voda za piće.

Dodao je da Institut radi na drugim analizama u cilju otkrivanja uzroka trovanja.

Kako prištinski mediji navode, od subote je više od 1.500 građana sa simptomima trovanja u opštini Dečane zatražilo medicinsku pomoć u Centru porodične medicine.

U početku je bilo sumnji da su građani otrovani vodom, međutim uzrok masovnog trovanja još uvek nije otkriven.