Hoti: Panika je opasnija od koronavirusa

Faik Hoti
Izvor: Printscreen

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti pozvao je građane da budu opezni, ali da ne šire strah jer je panika veći neprijatelj od koronavirusa, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, rezerve hrane i farmaceutskih proizvoda su dovoljno i nema razloga da se stvara panika.

On je istakao da je značajan broj stranih državljana testiran i da su rezultati negativni.

Hoti je podsetio da je vlada donela odluku da se sportski događaji održavaju bez prisustva publike.

"Došlo je do velike rasprave oko toga šta uraditi sa zdravstvenim radnicima, ako pređemo na takvu meru u zdravstvenom sektoru. Velike su šanse da će se radnici prepoloviti i zato su ovaj sektor i sektor bezbednosti isključeni iz  mere da jedan roditelj ne radi “, rekao je Hoti.

Dalje je dodao da pojedini mediji predstavljaju ozbiljan rizik od širenja panike.

"Ne kažem svi. Neće biti vest kad se pojavi neko sa koronavirusom, ali biće vest kako upravljamo takvim slučajevima “, rekao je Hoti.

Negirao je da je ministar zdravlja Arben Vitia rekao ambasadoru Kemalu Mindžoziju da se zaraženi u Albaniji mogu lečiti na Kosovu.

Hoti je takođe rekao da Klinika za zarazne bolesti može biti organizovana za koronavirus samo ako bude obolelih.

„Klinika za zarazne bolesti biće centar gde će se lečiti eventualno oboleli. Ima 120 kreveta, dok izolaciona jedinica ima 25 ležajeva ", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, Klinika za zarazne bolesti je verovatno najbolje opremljena od svih.

„Imali smo problem na početku da obezbedimo zaštitne mere za graničnu policiju, ali se trenutno isporučuju. Očekuje se da pristigne još opreme ", rekao je on.

Apeluje na krajnji oprez, ali bez panike.

„Vlada je odlučila da neće biti autobuskih linija van Kosova. Opšti savet je da ostanete kod kuće i dobijete što više informacija. Apel je da se posveti pažnja, ali ne panika, jer je u ovom slučaju panika veća opasnost od koronavirusa ", rekao je Hoti.