Hoti: Povećati subvencije za poljoprivredu

avdulah hoti
Izvor: Reporteri

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova smatra da će 2022. godina biti jako biti teška za poljoprivrednike ukoliko Vlada ne poveća subvencije za najmanje 25 odsto jer su cene poljoprivrednih proizvoda i agrohemijskih suplemenata porasle za 25,3 odsto, prenosi Ekonomia olajn.

Hoti dodaje da su, prema podacima Agencije za statistiku, cene poljoprivrednih inputa, uključujući seme, đubrivo, pesticide, stočnu hranu i slično, u poslednjem kvartalu 2021. godine porasle za 25,3 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Ovakvim poskupljenjem poljoprivrednih inputa, poljoprivrednici će teško održati nivo proizvodnje kao u prethodnoj godini. To će uticati na prihode hiljada porodica čija je osnovna delatnost poljoprivreda. Negativan efekat će biti lančan, jer će se povećati uvoz poljoprivrednih proizvoda i pogoršati konkurentnost kosovskih proizvođača na domaćem i inostranom tržištu, rekao je Hoti.

Vlada hitno treba da poveća subvencije za poljoprivredu za najmanje 25% kako bi zadržala postojeći nivo poljoprivredne aktivnosti u zemlji. Jednako važno za poljoprivrednike je da se subvencije isplaćuju u vreme kada farmeri treba da kupe poljoprivredne inpute.

U kontekstu sve veće neizvesnosti na globalnim tržištima, od strateškog je značaja da se obezbedi minimalni nivo poljoprivredne proizvodnje, pored održivosti snabdevanja energijom koju Kosovo mora da obezbedi na duži rok.