Humanitarna akcija u Gračanici: Doručkom sa gimnazijalcima do đačke ekskurzije

Doručak sa gimanzijalcima
Izvor: Kosovo Online

Učenički parlament prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu organizovao je danas u Gračanici humanitarnu akciju „Doručak sa gimnazijalcima“ čiji je cilj da prodajom hrane i slatkiša, koju su sami pripremili, obezbede novac za ekskurziju za svoje drugare.

Mnoštvo šarenih slatkiša, sendviča, slatkih i slanih kiflica, projica, mafina i bakinih kolača izloženo je na desetak štandova u centru Gračanica, pažljivo i s ukusom upakovanih da privuku što više kupaca.

Cilj akcije koju je u saradnji sa učeničkim parlamentom škole pokrenula profesorka književnosti Ana Kostić, naišao je na dobar odziv kod svih učenika, kaže predsednik đačkog parlamenta Gimnazije Anđela Stanojević.

„Doručak sa gimnazijalcima je jedna humanitarna manifestacija, na tu ideju smo došli uz pomoć naše profesorke Ane Kostić. To znači da mi svi kolektivno želimo da odemo na ekskurziju, neko nema mogućnosti, a mi smo najbolji tim kad smo svi zajedno, tako da odlučili smo se na ovaj korak da svima nama bude lepo i da svi budemo zadovoljni, rekla je Stanojevićeva.

Ideju su rado prihvatili svi učenici od prvog do četvrtog razreda Gimnazije jer su svi želeli da daju doprinos. Kulinarstvo im, kaže Nikola Ivanović učenik četvrtog razreda, nije predstavljalo nikakav problem.

„Nikad to nije teško, posebno za nas pošto je ovo donacija za nas i nađe drugove i našu matursku ekskurziju“, kaže Nikola.

Ni jedan  proizvod nije imao cenu, svako je mogao da ostavi novca onoliko koliko želi.

„Ovo je za svaku pohvalu što su mladi preduzeli inicijativu da pomognu onima koji nisu u mogućnosti da plate svoju ekskurziju tako da pozivam sve meštane Gračanice da izađu i da pomognu gimnazijalcima u nameri da pomognu drugarima da odu svi zajedno na ekskurziju“, kaže Kristina Kostić koja je kupovinom đačkih specijaliteta rešila da pomogne akciju.    

Mnoštvo slatkih i slanih đakonija kupila je i Jelena Todorović iz Gračanice.

„S obzirom na to da je moj sin jedan od učenika Gimnazije ja sam odlučila da kupim doručak za sve moje kolege na poslu, naravno tu je i ovaj desert kojim ćemo se kasnije zasladiti“, rekla je Todorovićeva.

Pored štandova sa hranom u znak podrške akciji sa učenicima su izašli i njihovi profesori, razredne starešine i direktor prištinske Gimnazije u Lapljem Selu.

„Srećna sam što imamo takve učenike, pre svega ovo je jedan veliki čin da se učenicima Gimnazije odnosno maturskoj ekskurziji pomogne da se realizuje plaćanje ekskurzije“, kaže profesorka fizike Milena Stojanović.

Odlukom učenika i njihovih profesora akcija „Doručak sa gimnazijalcima“ biće organizovana i ubuduće .