Humanitarna akcija za lečenje osmogodišnjeg Vidana Stanomirovića iz Štrpca 

Humanitarna akcija za lečenje osmogodišnjeg Vidana Stanomirovića
Izvor: Radio Kim

Humanitarna akcija za prikupljanje novčane pomoći za lečenje osmogodišnjeg Vidana Stanomirovića iz Štrpca, koji boluje od dečje paralize, održana je danas ispred Opštine Gračanica, preneo je Radio Kim.

Dečaku je za početak potrebna novčana pomoć u iznosu od 5.000 evra za lečenje na privatnoj klinici u Ćupriji, a humanitarnu akciju za pomoć osmogodišnjem Vidanu pokrenula je novinarka Jelena Đorđević.

"Kod porodice Stanomirović u Štrpce sam otišla kako bih snimila priču o mešovitom braku. Vidanov otac Stanimir je oženio ženu iz Albanije i to je bio povod mog odlaska. Međutim, kroz razgovor sa njima, saznala sam da je Vidan rođen sa dečjom paralizom. U kolicima je, a kako bi prohodao, neophodno je započeti lečenje", rekla je Đorđević.

Đorđević kaže da se nakon što je objavila priču o porodici Stanomirović i Vidanovom zdravstvenom problemu, odmah konsultovala sa predstavnicima Inovacionog centra koji su prihvatili da organizuju neku vrstu akcije. 

Aleksandar Blagić iz ovog centra je napravio poster i objavio žiro račun Vidanovog oca, a Đorđević kaže da je ubrzano počelo prikupljanje novca. 

Blagić je rekao da se Inovacioni centar bavi 3D modelovanjem i štampanjem maketa. 

"Odlučili smo da 20 maketa uradimo za pomoć malom Vidanu i to poklonimo ljudima koji uplate više od 20 evra na račun njegovog oca. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti da prikupimo novac", rekao je Blagić.

Zahvaljujući humanitarnoj akciji koja je već organizovana u Štrpcu prikupljeno je 86.500 dinara.

"Kutije za dobrovoljni prilog postavljene su i u kafićima u Gračanici početkom avgusta, danas ćemo ih pokupiti i videćemo koliko će ova akcija biti uspešna", rekla je Đorđević. 

Navela je da bi Vidan, kako joj je preneo njegov otac, krajem septembra trebalo da ode na prvi pregled, ukoliko to dozvole uslovi vezani za pandemiju koronavirusa. 

Ona je apelovala na predstavnike lokalnih i centralnih institucija da podrže ovu akciju.

Svi oni koji žele da pomognu Vidanu, novac mogu uplatiti na sledeće žiro račune:

Devizni račun: xko51504001003902640, Rajfajzen banka.

Dinarski račun: 205-9011007857580-47, Komercijalna banka.