I mala Helena "zaplivala" za Časni krst, u ledenu vodu ušla s tetkom

Mala Helena plivala za Časni krst
Izvor: Kosovo Online

Među mnogobrojnim učesnicima ovogodišnje manifestacije plivanja za Časni krst na jezeru Gazivode našla se i jednogodišnja Helena Božović iz Severne Mitrovice, koju je u čari ovog pravoslavnog običaja uvela tetka Milica Đurić, inače i sama dugogodišnja učesnica.

Đurić je rekla da je svoju mezimicu Helenu ubacila u ledenu vodu Gazivodskog jezera kako bi pokazala da su vera i duh jači od tela, ali i da bi je jednog dana zamenila u plivanju za Časni krst.

"Ove godine sam odlučala da povedem svoju mezimicu Helenu kako bi i njoj, ali i svima ostalima pokazali da je duh jači od tela, a i neko mora da nastavi tradiciju kada se tetka penzioniše. Ovo mi je sedmi put da učestvujem u plivanju za Časni krst, a 2017. godine sam i prva doplivala do njega“, rekla je Đurić.

Ona je rekla da malena Helena pokazuje veliku ljubav prema krstu i da je i to jedan od razloga zbog kojeg se danas našla na jazeru Gazivode.

"Neprocenjiv je osećaj gledati ovako malo dete koje sa neverovatnom ljubavlju i sjajem u očima ljubi krst, koji sam ja 2017. godine osvojila. Iz tog razloga sam je dovela danas da oseti ovaj doživljaj koji je jedinstven i da nastavi tradiciju“, navodi Đurić.

Ona ovu manifestaciju i praznik Bogojavljanje pamti i po prošlogodišnjoj prosidbi, kada joj je dugogodišnji momak darivao verenički prsten.