I ovde godine više od stotinu mališana iz enklava na Kosovu idu na more

Srpska solidarnost
Izvor: Srpska solidarnost

Predsednik udruženja Srpska Solidarnost Branko Antić izjavio je da će ta "organizacija i ove godine odvesti stotinu mališana iz enklava na KiM na more, kao i da su u akciju uključeni mnogi, od Kancelarije za KiM do pojedinaca", prenosi Pink.rs.

Humanitarna akcija "Kosovo i Metohija je srce našeg srca" ima za cilj da obezbedi letovanje na crnogorskom primoriju za 100 osnovce iz enklava sa Kosova i Metohije koji do sada nisu bili na moru. Oni će boraviti u Sutomoru u periodu od 1. do 10. juna 2022. godine.

Antić ističe da je za ovu decu izuzetno značajno što imaju prilike da idu na ovakvo putovanje. Mnogima od njih ovakvo putovanje ostaće u sećanju čitavog života, jer ta deca žive znatno drugačije od svojih vršnjaka u drugim delovima Srbije.

"Tokom boravka na moru pored kupanja, sunčanja i dečije igre obezbeđeni su im izleti, krstarenja brodićima, žurke, sportske aktivnosti, kreativne radionice i sl. Opšte je poznato da je more, morska klima nešto najbolje što se deci preporučuje. Imajući u vidi da su naši mali heroji rođeni i žive u okruženju gde u većini slučajeva ne mogu slobodno da se kreću i igraju sa svojim vršnjacima zbog čestih napada i provokacija od strane albanske većine. Pored svega toga njihovi roditelji u teškim uslovima podižu svoju decu često bez struje i vode, rešeni da ostanu, opstanu i svojim postojanjem sačuvaju nam našu južnu pokrajinu", objašnjava Antić.

On apeluje na one koji su u mogućnosti da se priključe akciji i usreće najmlađe sa Kosova.

"Imajući ovo sve u vidu kao i činjenicu da nikada nisu bili na moru, pozivamo ljude dobre volje i društveno odgovorne kompanije da se priključe i pomognu u skladu sa svojim mogućmostima pomognu realizaciju ovog humanitarnog projekta. Naši partneri u ovom projektu 'Vitezovi sv Jovana Vladimira' iz Bara obezbedili su smeštaj u hotelima i apartmanima, a kancelarija za Kosovo i Metohiju vlade republike Srbije preostali iznos koji nam nedostaje za hranuu iznosu od 1.200.000 dinara", rekao je Antić.

Svi zainteresovani mogu uplatiti finansijska sretstva na žiro račun br. 340-11013053- 38, za uplate iz dijaspore putem pej pala [email protected] ili uplatom na devizni račun.